Seuraa meitä

Sibelius, tarina luovuudesta ja rakkaudesta

AJASSA

Sibelius, tarina luovuudesta ja rakkaudesta

Uusi kantaesitysbaletti tuo näyttämölle kansallissäveltäjämme elämän hänen oman musiikkinsa siivittämänä

Jorma Elon uutuusbaletti Sibelius käynnistää Kansallisbaletin 100-vuotisjuhlavuoden esitykset Oopperatalossa 11. maaliskuuta. Teos kertoo kansallissäveltäjämme luovuudesta ja sen eteenpäin vievästä voimasta, mutta tarinaa kerrotaan kahden minän, Aino ja Jean Sibeliuksen kautta. Kaiken takana on Ainon ja Jeanin intohimo ja palava rakkaus, joka jatkui vuosikymmenten yli kaikista vaikeuksista huolimatta. Teos pohjautuu klassisen baletin liikekielelle, jota rikotaan päähenkilöiden ajatuksiin uppoutuvissa kohtauksissa täysin musiikin inspiroimalla liikekielellä.

Jorma Elo on käynyt laajasti Sibeliuksen tuotantoa läpi löytääkseen balettiin sopivaa musiikkia. Useasta eri teoksesta kootut osat sitoutuvat yhdeksi kokonaisuudeksi, joka kuljettaa tarinaa. Käsikirjoitusta tukevat etenkin näytelmämusiikkisävellykset, joiden lisäksi mukana ovat Eloa itseään eniten koskettavat sävellykset, kuten viulukonsertto, viides sinfonia ja Finlandia.

-Sibeliuksen musiikki on meillä suomalaisilla veressä, olemme kasvaneet siihen sisään, koreografi toteaa valinnastaan teoksen aiheeksi ja musiikiksi. Suuren osan urastaan ulkomailla tehnyt, yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista koreografeista kertoo, kuinka Finlandia tuo aina kyyneleet silmiin: -Se on musiikkia, joka koskettaa kaikkia suomalaisia, mutta erityisesti meitä, jotka olemme muuttaneet Suomesta pois.

Lavastus- ja pukusuunnittelija Robert Perdziola on hakenut lavastukseen innoitusta mm. Aino Sibeliuksen veljen Eero Järnefeltin maalauksista ja 1900-luvun alun Helsingin valokuvista. Klassiset puvut hehkuvat teoksen aikakausille uskollista tyyliä, jolle vastapainoa tuovat Sibeliuksen sävellystyötä kuvittavat abstraktit puvut. Teoksen valaistuksen on suunnitellut Brandon Stirling Baker.

Teoksen päärooleissa Jean Sibeliuksena nähdään Michal Krčmář, Henry Grey ja Tuukka Piitulainen, Aino Sibeliuksena Violetta Keller, Abigail Sheppard ja Rebecca King. Suomen kansallisoopperan orkesteria johtaa Olari Elts.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta AJASSA

Ylös