Seuraa meitä

Se on kultaa nyt!

IHMISET

Se on kultaa nyt!

Se on kultaa nyt!

Jussi Ahokkaasta tuli harvinaislaatuinen menestyjä suomalaisessa jääkiekkovalmennuksessa. Vancouverin alle 20 -vuotiaiden kisoista tuodun kultamitalin lisäksi plakkarista löytyy myös alle 18 -vuotiaitten luotsaus maailmanmestaruuteen. Kahteen kultaan on aiemmin pystynyt ainoastaan Jukka Jalonen miesten 2011 ja alle 20-vuotiaitten 2016 kanssa.I

Suomen kisat Vancouverissa päättyivät riemukkaasti, mutta tie mestaruuteen ei käynyt kunniakujaa kulkien. Alkusarjan tukkoiset pelit suurmaita Ruotsia ja USA:aa vastaan eivät todellakaan paljoa luvanneet ja Ahokkaan yllä leijui vahva epäonnistujan varjo vielä ennen kaiken kääntävää puolivälierän Kanada- ottelua.

Vaikka Ahokkaalla oli palkintokaapissaan alle 18- vuotiaitten mestaruusmitali vuodelta 2016, oli kaksikymppisten kanssa matka kulkenut aiemmin varsin nihkeästi.

Vuonna 2017 puikkoihin astuttiin kesken kisojen, kun silloinen päävalmentaja Jukka Rautakorpi siirrettiin sivuun kesken pelien. Tuloksena repaleiselle turnaukselle Kanadassa oli Suomelle karmaiseva 9. sija, vieläpä karsintojen kautta.

Viime vuoden kisoihin puolestaan lähdettiin kovin odotuksin Eeli TolvasenMiro Heiskasen ja Kristian Vesalaisen voimin, mutta turnaus päättyi nihkeään Tsekki-tappioon puolivälierävaiheen rangaistuslaukauskisassa. 

<br>Kolmas kerta kaksikymppisissä muutti Jussi Ahokkaalle kuitenkin kaiken ja temppu tehtiin jääkiekon synnyinmaassa, jossa eurooppalaiset eivät ole näissä karkeloissa juuri juhlineet. Alle 20-vuotiaiden kisat Kanadassa on valtava tapahtuma ja suomalaisen joukkueen johdattaminen siellä ensi kertaa mestaruuteen vain lisää kullan arvoa.

Uuden valmennussysteemin kirkkain keulakuva

Jussi Ahokkaan kommentit tuoreeltaan voitetun USA-finaalin jälkeen olivat tyhjentävät suomalaisen jääkiekkotekemisen uudessa valossa : Ei musta yksin olisi ollut mihinkään. Tätä voi sanoa jo poikkeukselliseksi suomalaisen valmentajan lausunnoksi, joka toi nyt sen kirkkaimman palkinnon.

Kiitokset menivät vuolaasti koko valmennustiimille, jonka myötä pohja menestykselle ja mestaruudelle tilkittiin niin lujaksi, ettei se vuotanut kriittisimmissäkään paikoissa.

Joukkuehenki näkyi nuorten tekemisessä varsinkin ratkaisuhetkillä Kanadaa vastaan kun viimeisellä minuutilla tultiin ensin tasoihin ja jatkoajalla ajettiin ohi voittoon.

Onneakin Kanadaa vastaan tarvittiin, mutta yleensä sekin on yhteisellä panoksella ansaittua.

Myös finaalin kahden maalin johdon menettäminen päätöserässä USA:ta vastaan ei nuoria leijonia hetkauttanut. Suomi haki paremmin ratkaisumaalia ja lopussa sen ansaitusti sai.

Joukkuehenki oli täpissään ja sen viimeisin ja painavin ylläpitäjä on aina päävalmentaja, jonka alaisuudessa ilmapiiri on luotu. Jussi Ahokas siirtyy nuorten maajoukkuekuvioista ensi kaudeksi jääkiekon SM-Liigaan kovana voittajana Kouvolan KooKoon peräsimeen.

Suomi dominoi nuorten kiekkoa

Kolme kertaa kultaa kaksikymppisissä viimeisen kuuden turnauksen aikana ja neljä kertaa peräkkäin loppuottelussa alle 18- vuotiaissa on saldo jonka Suomi-kiekko on tuottanut 2010-luvulla.

Tulos on järisyttävän kova ja melko nopeankin valmennussysteemin muutoksen tuoma sato, jonka suuntaa hiottiin vuosikymmenen alussa.

Jääkiekkoliitossa on keskitytty asioihin, joissa nuorten valmennuksessa on entisten pelaajien, mm. Jere Lehtisen näkemyksillä ja kokemuksilla panostettu uudenlaiseen valmentamiseen ja pelaajien kasvattamiseen.

NHL:ssäkin tämä näkyy jo useamman nuoren suomalaisen pelaajan nopeana nousuna joukkueittensa tärkeimmille paikoille nippanappa parikymppisinä. Nuorten maailmanmestaruus tuli nyt Vancouverissa joukkueella, johon ikänsä puolesta olisivat mahtuneet NHL- pelurit Miro Heiskanen ja Jesperi Kotkaniemi. Siinäkin pieni ihmettelyn paikka.

teksti Hessu Pirhonen

Kuva:  Suomen  Jääkiekkoliitto  Leijonat.fi  /  Pasi  Mennander

Mainos
Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta IHMISET

 • IHMISET

  Susannan siirto

  Kirjoittanut

  Suomen suosituimpaan päivittäisdraamasarjaan Salattuihin elämiin saadaan lähiaikoina mukaan liuta uusia ja sarjaan palaavia näyttelijöitä. Vastikään juontotehtävänsä...

 • IHMISET

  Ja laulu soi

  Kirjoittanut

  All Together Now Suomi on Jaana Pelkosen juontama musiikkiviihde-ohjelma, jonka keskiössä nähdään kaikkien aikojen isoin tuomaristo....

 • IHMISET

  Taas ollaan Kuutamolla

  Kirjoittanut

  Kotikatsojia 2000-luvun alussa ilahduttanut televisio-ohjelma Kuutamolla on tehnyt paluun tänä syksynä. Janne Katajan juontamassa ohjelmassa tunnetut...

 • IHMISET

  Uudet maskit arvattavaksi

  Kirjoittanut

  Viime kaudella kevyeksi puheenaiheeksi nousseen Masked Singer Suomi -ohjelman toinen tuotantokausi tarjoaa 12 hahmoa katsojien arvattavaksi....

 • IHMISET

  Hauskinta hahmoa hakemassa

  Kirjoittanut

  Putous Allstarsin kolmas livelähetys nähdään MTV3-kanavalla lauantaina 3.10. kello 19.30 alkaen. Kolmannen jakson estradilla nähdään Kiti...

Ilmoitus

Uusimmat artikkelit

Ilmoitus
Mainos
Ylös