Seuraa meitä

Arjen turvallisuudesta huolehdittava

KOLUMNIT

Arjen turvallisuudesta huolehdittava

Arjen turvallisuudesta huolehdittava

”Postimerkki takamukseen ja pois Suomesta”, moni meistä on varmasti miettinyt Oulun ja Helsingin vakavien, lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten tekijöistä.
Tuntemukset ovat kaikin puolin ymmärrettäviä ja oikeutettuja. Asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen.
Suomea sitovat paitsi omat lakimme perustuslaista alkaen, myös kansainväliset sopimukset. Ratkaisuja on siis tehtävä niiden puitteissa esimerkiksi turvapaikkaa hakeneiden käännyttämisessä ja rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamisessa.

Oulun ja Helsingin tapausten osalta tärkeintä nyt on tietenkin antaa tuki rikosten uhreille ja heidän läheisilleen sekä auttaa uhreja selviytymään elämässä eteenpäin. He eivät ole syyllisiä. Tärkeää on myös antaa viranomaisten tehdä työnsä – ja myös luottaa siihen. Poliisi tutkii, syyttäjä syyttää ja tuomioistuin tuomitsee. Toverituomioistuimet tai oman käden oikeus eivät lailliseen menoon kuulu.
Samalla yhteiskunnassa on haettava laajemmin ratkaisuja siihen, miten rikoksia voidaan kaikin mahdollisin tavoin estää.

Alkuviikosta kaikki eduskuntaryhmät sopivat johdollani, että viemme yhdessä ja ripeästi läpi lakiesitykset, joilla kiristetään rangaistuksia lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä parannetaan poliisin mahdollisuuksia rikosten ehkäisemisessä ja selvittämisessä henkilötietojen käytön osalta. Myös maasta karkottaminen tehdään lainsäädännössä entistä helpommaksi.

Oli ensiarvoisen tärkeää, että yhteisymmärrykseen päästiin yli puoluerajojen.

Hallitus myös valmistelee lisää toimenpiteitä ulkomaalaistaustaisen rikollisuuden torjumiseksi, kuten pääministeri Sipilä ja sisäministeri Mykkänen ovat todenneet. Tärkeää olisi tavalla tai toisella pystyä nopeuttamaan maassa laittomasti olevien poistamista.

On sanottu, että kyllähän myös kantasuomalaiset raiskaavat ja ylipäätään tekevät rikoksia. Se on totta, mutta ensisijaisesti siitähän ei nyt ole kyse.

Kyse on siitä, että maahamme on turvapaikkaa hakien tullut ennen muuta Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta iso määrä nuoria miehiä, joista liian moni tekee rikoksia ja aiheuttaa turvattomuutta. Ei voi olla niin, että täältä haetaan turvaa ja samalla aiheutetaan itse turvattomuutta.
Oulun ja Helsingin tapausten lisäksi Suomessa on viime vuosina tapahtunut lukemattomia muita raiskauksia, useita henkirikoksia sekä Turussa maamme ensimmäinen ääri-islamilainen terroristinen isku.

Kaikissa tekijänä on ollut suurin piirtein samasta ilmansuunnasta tullut, Suomesta turvapaikkaa hakenut nuori mies. Vastaavaa on koettu myös useissa muissa Euroopan maissa.

Suomesta turvaa saavilta on edellytettävä koulunkäyntiä, työntekoa sekä suomalaisen elämänmenon ja arvojemme hyväksymistä. Muuta vaihtoehtoa ei ole. Peruslähtökohtana on mielestäni oltava vanha kansanviisaus ”maassa maan tavalla – tai maasta ulos”. Rinnakkaisyhteiskuntia Suomeen ei saa tulla Ruotsin tapaan.

Lopuksi, kyllä Suomen on myös tulevaisuudessa autettava aidosti hädänalaisia, etenkin sotaa pakenevia naisia ja lapsia. Kaikkea emme voi korjata, mutta osamme kohtuudella teemme.

Antti Kaikkonen
Keskustan
eduskuntaryhmän
puheenjohtaja.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös