Seuraa meitä

Suolistosyöpäseulonnat osaksi valtakunnallista seulontaohjelmaa

KOLUMNIT

Suolistosyöpäseulonnat osaksi valtakunnallista seulontaohjelmaa

Terveydenhuoltolain nojalla kunnan on järjestettävä alueellaan valtakunnallisen seulontaohjelman mukaiset seulonnat. Valtakunnalliseen seulontaohjelmaan syövistä kuuluvat tällä hetkellä rinta- ja kohdunkaulan syöpä. Näiden lisäksi kunnat voivat halutessaan järjestää vapaaehtoisesti myös muita syöpäseulontoja. Suolistosyöpäseulontaa on Suomessa tehty keväästä 2019 alkaen yhdeksässä kunnassa, joissa seulonnat ovatkin osoittautuneet jo lyhyessä ajassa sekä erittäin tarpeelliseksi että vaikutuksiltaan merkittäviksi.
Suolistosyöpä yleistyy Suomessa nopeasti, ja onkin jo nyt sekä miehillä että naisilla toiseksi yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 3400 ja kuolee noin 1300 ihmistä. Suolistosyöpä kehittyy hitaasti ja sen alkuvaihe on usein vähäoireinen tai täysin oireeton. Suolistosyövän mahdollisimman varhainen toteaminen luonnollisesti parantaa potilaan hoitoennustetta ja vähentää kärsimystä sekä taudista aiheutuneita hoitokustannuksia.
Suolistosyöpä on hoitokustannuksiltaan yksi kalleimmista syövistä. Seulonnassa löydetyn suolistosyövän hoitokustannukset ovat kuitenkin tutkitusti noin 20 % matalammat kuin muulla tavoin löydetyn syövän. Seulonnan vaikuttavuudesta on myös olemassa vahvaa tieteellistä näyttöä, ja EU onkin suosittanut jäsenmailleen seulontaa jo vuonna 2003. Maailman terveysjärjestön WHO:n alainen Syöväntutkimuskeskus IARC teki samoin vuonna 2018.
Alueelliset syöpäkeskukset (FICAN) ja Suomen Syöpärekisteri ovat vedonneet elokuussa jättämässään kannanotossa päättäjiin, jotta suolistosyövän seulontaohjelma käynnistettäisiin mahdollisimman pian. Myös Marinin hallitusohjelmassa on maininta seulontojen laajentamisesta, mutta valitettavasti hanke ei ole edennyt. Tästä syystä olenkin jättänyt asiasta eduskunnalle sekä laki- että toimenpidealoitteen. Toivon, että vaikka elämmekin koronan varjossa, niin hallitus huolehtisi pikaisesti tämän syksyn budjettiriihessä resurssit suolistosyöpäseulontojen aloittamiselle. Syöpää ei saa unohtaa koronan keskellä. Aikaa ei ole yhtään hukattavaksi.

Arja Juvonen
kansanedustaja
puolueen 2.vpj
sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen
geronomi (amk)

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös