Seuraa meitä

Suomella on ystäviä tuulisina aikoina

KOLUMNIT

Suomella on ystäviä tuulisina aikoina

Historiallisen ja tiivistahtisen kevään päätteeksi Suomi ja Ruotsi jättivät toukokuussa Nato-jäsenyyshakemuksensa. Olemme tämän jälkeen saaneet tuenosoituksia ja tervetulotoivotuksia monelta suunnalta. Monet läheiset kumppanimme ovat eri tavoin toivottaneet Suomen tervetulleeksi ja vakuuttaneet olevansa Suomen tukena Nato-jäsenyyteen vievällä polulla. Erilaiset tuenosoitukset ja korkean tason vierailut ovat arvokkaita. Kaksi viikkoa sitten tapasin Yhdysvaltojen asevoimien komentajan Mark Milleyn hänen vieraillessaan Helsingissä. Toukokuun lopussa näimme Yhdysvaltojen laivaston aluksia Hernesaaressa. Viime viikolla Rovaniemellä vieraili Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien hävittäjiä, jotka harjoittelivat yhdessä suomalaisten kanssa. Samanlaisia merkkihenkilöiden ja joukkojen vierailuja on tiedossa enemmänkin.

Kasvatamme myös entisestään kansainvälistä harjoitustoimintaamme. Puolustusvoimien harjoituskalenteriin on lisätty parikymmentä harjoitusta, joista kahdeksan kokonaan uutta. Kesän aikana järjestetään useita viikkoja kestäviä harjoituksia, joissa Puolustusvoimat ja kansainväliset joukot kouluttautuvat ja toimivat yhdessä. Harjoitusyhteistyöhön osallistuvia maita ovat muiden muassa Ruotsi, Iso-Britannia, Yhdysvallat, Ranska, Saksa ja Norja.

Harjoittelemalla yhdessä kehitämme omaa puolustuskykyämme. Ja varmasti meillä suomalaisillakin on oppeja, joista kumppanimme hyötyvät. Täällä pohjoisessa olemme tottuneet toimimaan olosuhteissa, jotka ovat monille kansainvälisille vieraillemme uusi ja haastava ympäristö. Suomalaiset pärjäävätkin harjoituksissa ja niihin liittyvissä kilpailuissa yleensä hyvin, silloinkin, kun mukana on ammattilaisarmeijoita. Kumppaniemme tuki ja syventyvä yhteistoiminta ovat luontevaa jatkoa jo ennestään tiiviille puolustusyhteistyöllemme ja vahvistavat suomalaisten turvallisuutta. Suomella on hyviä ystäviä tuulisina aikoina.

Antti Kaikkonen Kirjoittaja on puolustusministeri (kesk).

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös