Seuraa meitä

Turvaa ja toimeentuloa talveen

KOLUMNIT

Turvaa ja toimeentuloa talveen

Hallitus sai äskettäin valmiiksi vaalikautensa viimeisen budjettiriihen. Tänäkin vuonna neuvottelut käytiin vakavissa tunnelmissa. Koronan ja sodan jälkeen meillä on nyt käsillä energiakriisi, kun Venäjän hyökkäyssodan seurauksena Euroopan energiamarkkinoilla kuohuu. Sähkön hinnat ovat Suomessakin pompanneet pilviin.

Tulevan talven hintalappu voi olla monessa kodissa raskas kantaa. Siksi päätimme hallituksessa laskea sähkön arvonlisäveroa. Verotukseen tuodaan määräaikainen sähkövähennys ja pienituloisimpia tuetaan sähkötuella. Nämä ratkaisut tuntuvat suorimmin ja nopeimmin ihmisten sähkölaskuissa. Maksettavaa jää varmasti vielä, mutta vastaantulo on ihan kohtalainen. Pitkällä tähtäimellä meitä auttaa se, että Suomessa on jo pitkään satsattu uusiutuvaan energiaan. Nyt pahana päivänä emme ole riippuvaisia venäläisestä fossiilienergiasta, vaikka Putinin energiasodan vaikutukset koettelevat meitäkin. Tulevana talvena on hyvä sekin muistaa, että kohtuullisuus myös energian kulutuksessa on parasta varautumista.

Äkillinen ruuan, energian ja liikkumisen hintojen nousu koettelee erityisesti perheitä. Lapsiperheiden asemaa helpotetaan ylimääräisellä lapsilisällä, joka maksetaan joulukuussa. Myös yksinhuoltajakorotusta ja työmarkkinatuen, toimeentulotuen sekä opintotuen lapsi- ja huoltajakorotuksia korotetaan väliaikaisesti.

Teemme Suomen puolustukseen historiallisen suuria panostuksia. Jännittynyt turvallisuustilanne korostaa sen merkitystä, että meillä on omat, suorituskykyiset puolustusvoimat. Puolustusvoimiin palkataan lisää henkilöstöä ja kertausharjoitusten määrää lisätään. Pidämme huolen myös siitä, että puolustusvoimillamme on riittävästi materiaalia, kuten aseistusta, ampumatarvikkeita ja muita varusteita. Ukrainaakin tuemme, edelleen ja niin pitkään kuin tarvetta on. Samalla valmistaudumme tulevaan Nato-jäsenyyteen. Pidämme Suomen turvassa. Elämme kriisien aikaa, siltä nyt näyttää. Hallituksen tehtävä on tulla vastaan, että kustannusten nousu ei kävisi kestämättömäksi. Tukitoimilla on myös hintalappunsa, mutta tällaisina aikoina panostukset suomalaisten pärjäämiseen, turvallisuuteen ja omavaraisuuteen ovat oikein.

Antti Kaikkonen Kirjoittaja on puolustusministeri (kesk).

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös