Seuraa meitä

Katupölykausi on alkamassa pääkaupunkiseudulla

AJASSA

Katupölykausi on alkamassa pääkaupunkiseudulla

Katupöly on erityisesti astmaatikkojen ja sydänsairaiden keväinen riesa, mutta katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita kenelle tahansa, myös terveille aikuisille.

Katupölypitoisuudet nousevat etenkin keväällä pääkaupunkiseudun vilkasliikenteisillä kaduilla ihmisten terveydelle haitalliselle tasolle. Pölyn terveysvaikutuksille ovat erityisen herkkiä astmaatikot, pienet lapset sekä ikääntyneet ja hengitystie- ja sydänsairaat. Katupöly aiheuttaa ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää sekä silmien ja kurkun kutinaa. Lisäksi katupöly pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita.

– Katupöly on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa.

Katupölyä on jo ilmassa

Kun lumet sulavat ja tiet kuivuvat, katupöly pääsee nousemaan ilmaan liikenteen ja tuulen mukana. Katupölykauden alettua katupöly usein heikentää ilmanlaatua useiden viikkojen ajan. Pölyisyys kuitenkin vaihtelee sään mukaan. Aurinkoisina ja kuivina päivinä pölyä on runsaasti ilmassa. Sade puolestaan kostuttaa tienpinnat, mikä vähentää pölyisyyttä.

– Aurinko on sulattanut lumia tehokkaasti, ja tienpintojen kuivuttua katupölyä on päässyt nousemaan ilmaan. Mittaustemme mukaan ilmanlaatu on ollut ajoittain huono erityisesti pääväylien ja vilkkaiden katujen sekä teiden varsilla, Kousa sanoo.

Katupölyä vähennetään monin keinoin

Katupölyn määrä vähenee, kun katuja päästään puhdistamaan. Kovempien yöpakkasten helpottaessa pölyisyyttä hillitään myös kostuttamalla katuja laimealla suolaliuoksella. Myös omilla toimillaan voi vähentää katupölyä.

– Katupölyn syntymistä voi ehkäistä välttämällä turhaa autoilua ja suosimalla kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä. Jos autoilee, kannattaa käyttää kitkarenkaita ja vaihtaa kesärenkaat ajoissa. On myös tärkeää siirtää auto pois puhdistettavalta kadulta, Kousa sanoo.

Vinkit katupölylle altistumisen ja oireiden vähentämiseksi:

-Vältä vilkasliikenteisiä alueita erityisesti hyvin pölyisinä päivinä.

-Ulkoile puistoissa ja meren äärellä – jo yhden korttelin päässä ruuhkaisesta kadusta ilma on puhtaampaa.

-Pidä ikkunat kiinni. Huolehdi ikkunoiden ja ovien tiivisteistä. Kuivata pyykit sisällä.

-Hanki asuntoon tehokkaat tuloilmansuodattimet ja pidä ne kunnossa. Vaihda suodattimet keväisin ja syksyisin.

-Kastele piha ennen lakaisua.

-Seuraa ilmanlaadun tilannetta osoitteesta hsy.fi/ilmanlaatu

 

Kuva: HSY/ Suvi-Tuuli Kankaanpää

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta AJASSA

Ylös