Seuraa meitä

Poikkeuksellinen vuosi toi kauppakeskuksiin runsaasti uusia palveluja

AJASSA

Poikkeuksellinen vuosi toi kauppakeskuksiin runsaasti uusia palveluja

Vuosi 2020 oli kauppakeskuksillekin haastava. Myynti laski ja kävijämäärät putosivat, mutta keskiostos kasvoi. Poikkeustilanne ruokkii myös uusia ideoita.

Kauppakeskukset hiljentyivät keväällä 2020 koronapandemian tuomien rajoitusten vuoksi. Kauppakeskusten vertailukelpoinen myynti laski yli 10 prosenttia ja kävijämäärät yli 20 prosenttia, selviää Suomen Kauppakeskusyhdistyksen kauppakeskuksilta keräämien tietojen pohjalta.
Pandemia-aika nosti kauppakeskusten keskiostosta 17 prosenttia vuodesta 2019 vuoteen 2020, ja vuoden ehdottomiin voittajiin kuuluvat päivittäistavarakaupat ja verkkokauppa.
Koronarajoitukset iskivät eritoten ydinkeskustojen kauppakeskuksiin. Asiakkaat siirtyivät keskustojen palveluista omiin lähikauppakeskuksiin. Nämä paikalliset ja alueelliset kauppakeskukset palautuivatkin koronapandemian tuomista rajoituksista verrattaen nopeasti.

Uudet palvelut

Kauppakeskuksissa otettiin  viime vuonna käyttöön erilaisia palveluiat  turvallisen asioinnin mahdollistamiseksi. 
Esimerkiksi  Tampereen Ratinassa ja Kuopion  Matkuksessa avattiin liikunta- ja aktiviteettipuistot kauppakeskuksen piha-alueelle, Helsingin  Mal l of Triplassa  otettiin käyttöön  useamman liikkeen yhteinen verkkokauppa ja  Espoon  rakenteilla olevaa Lippulaiva-kauppakeskusta on esitelty lähialueen asukkaille ja sidosryhmille virtuaalikierroksilla. 
Pitkään jatkunut poikkeustilanne ruokkii uusia ideoita, Suomen Kauppakeskusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja  Prometheus Partnersin toimitusjohtaja  Terhi  Sell  sanoo.

–Kauppakeskuksissa on kerätty lahjoituksia vähävaraisille perheille, perustettu mehiläistarhoja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja tehty erilaisia kampanjoita ohjeistamaan turvallisesta asioimisesta  koronapandemian aikana, Sell jatkaa.

Mall of Triplan kauppakeskusjohtaja Kati Kivimäki katsoo optimistisesti tulevaan.

–Olemme tehneet valtavasti työtä sen eteen, että selviytyisimme vuokralaisten kanssa yhdessä tästä vaikeasta tilanteesta. Mall of Triplassa vain muutamia liikkeitä on joutunut lopettamaan, mutta myös uusia avauksiakin on tullut ja Suomen markkinoille on rantautunut jopa uusia ketjuja, iloitsee Kivimäki.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta AJASSA

Ylös