Seuraa meitä

Vesa-Matti Loirille kunniatuoli Cinema Orioniin

AJASSA

Vesa-Matti Loirille kunniatuoli Cinema Orioniin

Elokuussa edesmennyt Vesa-Matti Loiri saa oman kunniatuolin Cinema Orioniin. Tuoli paljastetaan sunnuntaina 9.10. klo 15 alkavassa tilaisuudessa. Tuolin luovutuksen jälkeen ilmaisnäytöksessä nähdään Loirin oma suosikki elokuvistaan, Jon (Jaakko Pyhälä, 1983).

 

Vesa-Matti Loiri teki läpimurtonsa 17-vuotiaana Mikko Niskasen mestarillisessa esikoisohjauksessa Pojat (1962), 21-vuotiaana teatterissa Kalle Holmbergin ohjauksessa Lapualaisooppera (1966), 23-vuotiaana tv-ohjelmassa Jatkoaika (1967-69) ja viimeistään 33-vuotiaana musiikissa Eino Leino (1978).

 

Loiri oli multilahjakkuus, joka hallitsi niin taiteen ja viihteen eri sektorit kuin lukuisat urheilun ja seurapelien muodotkin. Hyvä esimerkki on vuosi 1982, jolloin hän esiintyi yhtä vakuuttavasti Kalevalan Ilmarisena (Rauta-aika), Arto Paasilinnan surullisen hahmon ritarina (Ulvova mylläri) kuin muistinsa menettäneenä Uuno Turhapurona (Uuno Turhapuro menettää muistinsa).

 

Pojat-elokuvan läpimurtoroolin ohella Loirin draamarooleista vahvimmin mieleen ovat juurtuneet ravistelevat sivuroolit, joista kunniatuolin luovutuksen yhteydessä nähtävä Jaakko Pyhälän Jon on oiva esimerkki. Loirin roolihahmo on Öljys-Heikki, alkoholisoitunut entinen toimittaja, joka sortuu epätoivoisin tekoihin saadakseen päivittäisen olutannoksensa.

 

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta AJASSA

Ylös