Seuraa meitä

Kolmen tanssiteoksen ilta vie katsojan kulttuurien alkulähteille

AJASSA

Kolmen tanssiteoksen ilta vie katsojan kulttuurien alkulähteille

Kansallisbaletin Tripla: World Wide Dance -illassa nähdään tänä syksynä kiinalaisen koreografi Fei Bon kantaesitys Earthborn, brittiläisen Akram Khanin koreografia Dust sekä amerikkalaisen Justin Peckin Heatscape.

Fei Bon uusi koreografia Earthborn on Kansallisbaletin tilausteos, jossa inspiraationa ovat luonnossa elävät alkuperäiskansat ja heidän läheinen suhteensa maahan. Fei Bo näkee tanssin fuusiona, joka nykypäivän globaalissa maailmassa voi ammentaa elementtejä erilaisista kulttuureista. Tässä kantaesitysteoksessa kiinalainen säveltäjä Alan Qin yhdistää mukaan myös saamelaisen Duo Vildán musiikkia, jota kuullaan duon itsensä paikan päällä esittämänä.

-Pyrin Earthborn-teoksen avulla etsimään kulttuurillisia eroavaisuuksia ja samankaltaisuuksia kiinalaisen ja suomalaisen kulttuurin välillä. Jos teoksella pitää olla joku tavoite, niin se voisi olla jonkinlainen näiden kahden kulttuurin täysin uudenlainen fuusio, jossa on ainutlaatuisia piirteitä ja kauneutta, Fei Bo kuvailee uutta teostaan.

Elämää kotirintamalla ja taidekorttelien sykkeessä

Brittiläisen Akram Khanin Dust syntyi ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistoksi. Teos käsittelee naisten ja heidän rintamalle joutuneiden rakkaidensa suhdetta. Teoksen lähtökohtana oli säveltäjä Jocelyn Pookin löytämä sodan aikana äänitetty sotilaan haastattelu ja laulu. Hauras ja koskettava nauhoitus tehtiin vain muutamaa viikkoa ennen sotilaan kuolemaa. Äänite on osana teoksen äänimaailmaa.

Bangladeshilaistaustaiseen perheeseen Lontoossa syntynyt Akram Khan yhdistää monissa teoksissaan nykytanssin ja perinteisen bengalilaisen kathak-tanssin liikekieltä. Dust on Khanin ja säveltäjä Jocelyn Pookin kolmas yhteinen teos ja Khanin ensimmäinen varta vasten balettitanssijoille tehty koreografia.

Palkitun amerikkalaisen koreografi Justin Peckin dynaaminen Heatscape on saanut innoituksensa Miamin elämää sykkivistä, muraalien valtaamista Wynwoodin taidekortteleista. Teos tuo lavalle näyttäviä geometrisiä muotoja ja nuorta, romanttista energiaa. Teoksen musiikiksi Peck on valinnut 1900-luvun alkupuolella vaikuttaneen tšekkiläisen säveltäjä Bohuslav Martinůn konserton pianolle ja orkesterille.

Justin Peck on työskennellyt koreografina vuodesta 2009, ja vuodesta 2014 hän on ollut New York City Ballet’n vakituinen koreografi. 32-vuotias Peck on nuoresta iästään huolimatta luonut jo yli 40 tanssiteosta.

Tripla: World Wide Dance -iltaan kuuluvat teokset Heatscape ja Earthborn nähdään suorana lähetyksenä Kansallisoopperan ja -baletin Stage24-videopalvelussa torstaina 20.10.2022 klo 18.50 alkaen.

 

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta AJASSA

Ylös