Seuraa meitä

Ilomme ja huolemme

KOLUMNIT

Ilomme ja huolemme

Lapsena vietin suuren osan kesästäni isoäitini mökillä Taivassalossa, Varsinais-Suomen saaristossa. Muistot ovat monet ja rakkaat. Mökillä oli kauniit kalliot, josta olen hypännyt uimaan, kalastanut ja muuten vain viettänyt aikaa. Muistan yhden lämpimän kesäpäivän kalliolla, ehkä 80-luvun lopussa tai 90-luvun alussa, kuin yksi sukulaisistani kertoi minulle, että äitini nuoruudessa oli mahdollista nähdä pohjaan saakka. Silloin en osannut hahmottaa enkä ymmärtää tätä kommenttia.

Nyt aikuisena juuri tämä muisto nousee mieleeni kesäisin ja tänä päivänä ymmärrän kommentin paljon paremmin. Luonnollinen reaktio on, miksi ei muutosta tähän olla saatu aikaan noin 30 vuoden aikana? Veden laatu ei ole mitenkään ainutlaatuisen huono ainoastaan Taivassalossa ja myös tämän kesän aikana olen muualla saaristossa liikkuessani törmännyt sinilevään.

Tässä vaiheessa on kuitenkin turhaa tuijottaa taustapeiliin ja siirretäänpä katse eteenpäin. Jokaisen meistä tulee huomioida Itämeri ja elää tavalla joka ei kuormita Itämerta. Suuri kiitos menee monelle järjestölle jotka ovat ottaneet päämääräkseen puhtaampi Itämeri ja ympäristö sekä ihmisten parempi tietoisuus. Tarvitsemme kuitenkin poliittisella tasolla tositekoja. Siksi olenkin iloinen siitä, että uudessa hallitusohjelmassa löytyy selkeitä kirjauksia Itämeren suojelusta.

Hallitusohjelma kirjaa selvästi Suomen tavoitteen. Tavoitteena on puhdas Itämeri, jossa on elinvoimainen, kestävästi hyödynnetty meriluonto. Itämeren alueesta pyritään saamaan kestä­vän kehityksen sekä bio- ja kiertotalouden edelläkävijä. Konkreetteja vastauksia tähän löytyy ja on muun muassa esitetty, että peltojen kipsi-, rakennekalkki- ja ravinnekuitukäsittelyä laajennetaan joko osana maatalouden ympäristötukiohjelmaa tai erillistoimin. Edistetään myös kotimaisen luonnonkalan käyttöä ja itämerirehun käyttöä kalankasvatuksessa. Hallituksen aikomuksena on jatkaa tehostettua Itämeren ja vesiensuojelun ohjelmaa vähintään sen nykyisessä laajuudessa vaalikauden ajan vesien hyvän ekologisen tilan saavuttamiseksi.

Yhteistyö kansainvälisesti, erityisesti Itämeren ympärillä tulee myös olla etusijalla. Hallitus haluaa vahvistaa kansainvälistä ympäristöyhteistyötä Itämeren alueella ja varmistaa riittävät resurssit Itämeri-strategian päivittämiseksi Suomen EU-puheenjohtajakaudella ja Itämeren suojelusuunnitelman päivittämiseksi Suomen HELCOM-puheenjohtajuuden aikana. Eurooppalaisten ja pohjoismaisten rahoituslaitosten osallistumista Itämeren alueen ympä­ristöä ja ilmastoa parantaviin hankkeisiin vahvistetaan. Venäjän pakotteet eivät saisi hankaloittaa ympäristöyhteistyötä koska ilman kaikkien Itämeren ympärillä olevien maiden panostusta emme voi parantaa Itämeren veden laatua.

Paljon on tehty sen jälkeen, kun pienenä minulle kerrottiin, että äitini nuoruudessa oli mahdollista nähdä syvemmälle rantaveden pohjaan saakka. On kuitenkin selvää, että meillä on vielä tekemistä. Toivon siksi hartaasti, että tulevat sukupolvet saavat nähdä merenpohjan Taivassalon rannoilla ja muutenkin nauttia puhtaammasta Itämerestä.

Silja Borgarsdóttir Sandelin
RKP:n varapuheenjohtaja
ja Helsingin
kaupunginvaltuutettu

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös