Seuraa meitä

Ympäristöministerin herättävä hukkuvien saimaannorppien hätään?

KOLUMNIT

Ympäristöministerin herättävä hukkuvien saimaannorppien hätään?

Pihlajavedeltä on löytynyt tämän kesän viides kalaverkkoon kuollut saimaannorpan poikanen eli kuutti. Kuuttien verkkokuolemat alkoivat saman tien, kun verkkokalastuskielto saimaannorpan elinalueella päättyi kesä–heinäkuun vaihteessa. Verkkokalastus on kielletty vuosittain saimaannorpan keskeisillä elinalueilla 15.4.–30.6.

Tilanteen on syytä herättää maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) toimiin erittäin uhanalaisen saimaannorpan suojelun tehostamiseksi.

Hallituksen on syytä perustaa suojelun vahvistamiseksi saimaannorppa- ja kalastustyöryhmä, joka on aiemminkin valmistellut uutta kalastusasetusta.
Muistutan ministereitä asetukseen liitetystä lausumasta, joka sovittiin kokoomuksen esityksestä norppakannan ja erityisesti kuuttien henkivakuutukseksi vuonna 2016. Lausumassa sovittiin, että säädetyt kalastusrajoitukset ovat erityistarkkailussa. Hallituksen on tarkennettava asetusta uudelleen, mikäli esimerkiksi pyydyskuolemien määrä kasvaa. On myös muistettava, että todellinen vuosittainen kuolleisuus on arviolta lähes kolme kertaa suurempi kuin havaitut norppien kuolemantapaukset.
Hallituksen on tiukennettava kalastusrajoitusta pidentämällä verkkokalastuskielto jatkumaan heinäkuun loppuun. On huolestuttavaa, että ympäristöministeri Mikkonen on ainoastaan luvannut keskustella asiasta ministeri Lepän kanssa eikä mitään toimia ole nostettu esille. Mikkonen on aiemmin esittänyt toimia kalastusrajoitusten laajentamiseksi. Ympäristöministerinä ei ole vain mahdollisuus vaan velvollisuus toimia.

Kuuttien kalanpyydyskuolleisuus on siirtynyt heinäkuulle ja saimaannorppien kuolleisuus kalanpyydyksiin suhteessa kannan kokoon ei ole oleellisesti vähentynyt. Verkkokalastuskiellon laajentamiselle heinäkuun loppuun asti on kaikki perusteet. Kuuteille on annettava lisäaikaa kasvaa ja vahvistua.

Viimeisimmän arvion mukaan norppia on hieman alle 400 yksilöä. Saimaannorpan kanta on kalastusrajoitusten ansiosta hitaasti elpymään päin, mutta sukupuuton uhka ei vielä ole väistynyt.

Sari Sarkomaa
Kansanedustaja

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös