Seuraa meitä

Mahtuuko kaupunkipolitiikka punavihreään hallitusohjelmaan?

KOLUMNIT

Mahtuuko kaupunkipolitiikka punavihreään hallitusohjelmaan?

Kokoomus oli valmis hallitusvastuuseen, mutta vastuullisilla nuoteilla. Sydän on rauhallisin mielin siitä, että eduskuntaryhmänä suoraselkäisinä pidimme tavoitteistamme kiinni suomalaisten parhaaksi. Uusien työpaikkojen synnyn tukeminen ja yrittäjyyden vahvistaminen on kestävin tapa turvata rahoitus jokaiselle suomalaiselle tärkeille palveluille. Siksi Kokoomus ei linjastaan tinkinyt. On tärkeä alleviivata, että kokoomuksella oli esittää vastuullisia tapoja investoida osaamiseen, sivistykseen ja yhdenvertaisuuteen perustuvan hyvinvointiyhteiskunnan kehittämiseen. Emme kuitenkaan päässeet tunnusteluja pidemmälle, koska niukin naukin suurimmaksi puolueeksi vaaleissa sinnitellyt SDP halusi ehdottomasti tukijalakseen historiallisen rökäletappion kärsineen Keskustan. Tätä kirjoittaessa hallitusneuvottelut ovat kesken ja täysin auki millainen hallitus Suomeen tulee.

Hallituksen muodostaja Antti Rinteen valinta tarkastella hallitusohjelman painopisteitä Ilmiöpohjaisesti on hyvä idea. Aikamme suuret kysymykset ratkaistaan ministeriöiden hallinnonalojen rajapinnoilla. Onkin suuri ihmetyksen aihe, että kaupungistuminen kaikkiin suomalaisin vahvasti vaikuttavana globaalina megailmiönä ei saanut sijaa Säätytalossa.
Olen vedonnut vahvasti hallitusneuvottelijoihin, ettei Helsingin sekä koko metropolialueemme asiat jää neuvotteluissa sivuraiteille.

Pääministeri Sipilän hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikka tuotti hyviä tuloksia, mutta kaupunkipolitiikkaa ei hyödynnetty täysimääräisesti. Työllisyysasteen nostaminen pohjoismaiselle tasolle ei onnistu ilman vahvaa metropoli- ja kaupunkipolitiikkaa. Asukastiheyden kasvu lisää tutkitusti tuottavuutta ja innovaatiot sekä luovuus keskittyvät suuriin yliopistokaupunkeihin. Helsinki ja pääkaupunkiseutu ovat koko maan talouden veturi. Siksi metropolialueen menestyksen vauhdittaminen on jokaisen suomalaisen etu.

Talouden kasvu on vaarassa sakata osaavan työvoiman puutteeseen. Siksi osaamiseen ja sen uudistamiseen pitää erityisesti panostaa siellä, missä on työvoiman tarvetta.
Valtiovallan ja kaupunkien on yhdessä vahvistettava toimia, joilla jarrutetaan kaupunkien ja etenkin asumisen kustannusten kasvua. Työntekoa rankaisevan verotuksen purkamista on jatkettava. Tämä on olennaista korkeiden elinkustannusten kanssa kamppailevien työntekijöiden ja eläkeläisen ostovoiman turvaamiseksi. Modernia kaupunkipolitiikkaa tarvitaan varmistamaan, että Helsinki on monien mahdollisuuksien kaupunki ja hyvä paikka asua ja elää kaikenikäisille.

Helsingin ja Uudenmaan asioiden painoarvo on eduskunnassa entistäkin merkittävämpi. Johdan Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunta, jossa on neljännes eduskunnan kansanedustajista. Kun Helsinki ja Uusimaa kasvun ja luovuuden vetureina menestyvät, hyötyy siitä koko Suomi. Kaupungistuminen ja sen tuomat ilmiöt edellyttävät tulevalta hallitukselta modernia ja vaikuttavaa kaupunkipolitiikkaa. Olennaisia asioita ovat mm koulutukseen ja osaamiseen panostaminen, yrittäjyyden edellytysten edistäminen, ilmastopolitiikka ja suuret raidehankkeet.
Kirjoitan kerran kuussa politiikan kuulumisista. Voit laittaa minulle terveisiä tai tilata eduskuntaterveiseni laittamalla minulle osoitteesi sähköpostitse sari.sarkomaa(at)eduskunta.fi

Sari Sarkomaa
helsinkiläisten
kansanedustaja

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös