Seuraa meitä

Miksi hallitusneuvotteluihin?

KOLUMNIT

Miksi hallitusneuvotteluihin?

Oma äänimääräni eduskuntavaaleissa kasvoi neljän vuoden takaisesta. Nöyrä kiitos luottamuksesta.

Keskustalle vaalitulos kuitenkin oli sekä Uudellamaalla että valtakunnallisesti kova takaisku. Voi aivan perustellusti sanoa, että koimme puolueena tappioiden tappion.

Siksi olemme tähdentäneet, että vastuu uuden hallituksen muodostamisesta on ensisijaisesti vaaleissa pärjänneillä. Keskusta ei siis ole ollut hallitukseen missään kohtaa ryntäilemässä, saati intoilemassa.

Hallitustunnustelija, suurimman puolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei kuitenkaan käymissään keskusteluissa saanut aikaan riittävää yhteisymmärrystä vaaleissa toiseksi ja kolmanneksi tulleiden Perussuomalaisten ja Kokoomuksen kanssa. Tämän jälkeen Rinne vetosi julkisesti Keskustaan, että osallistuisimme hallitusneuvotteluihin.

Kävimme asiasta perusteellisen keskustelun Keskustan eduskuntaryhmässä ja puolue-elimissä. Kysyimme myös Keskustan luottamushenkilöiden mielipidettä ennen ratkaisun tekemistä. Ylivoimainen enemmistö vastanneista kannatti neuvotteluihin osallistumista.

Tämän jälkeen vastasimme lopulta myönteisesti Rinteen neuvottelukutsuun. Hallitusneuvottelut ovat alkaneet ja niitä käydään tulevat viikot Säätytalolla Helsingissä. Keskustassa selvitämme nyt vakavalla mielellä, onko ”uudelle punamullalle” edellytyksiä.

Keskustalle ratkaisevaa ovat asiat eli se, millainen hallitusohjelmasta muotoutuu. Olemme puolueessa yhdessä linjanneet kymmenen kynnyskysymystä, joista pidämme hallitusneuvotteluissa kiinni.

Niitä kynnyskysymyksiä, voi myös sanoa sydämenasioita, Keskustalle ovat parantaa etenkin kaikkein tiukimmilla olevien lapsiperheiden ja eläkeläisten toimeentuloa ja tehdä oikeudenmukaisia, koko Suomea tasapuolisesti täältä Uudeltamaalta Lappiin rakentavia ratkaisuja.

Kaiken perustana on turvata viime vaalikaudella aikaansaadun myönteisen työllisyys- ja talouskehityksen jatkuminen.

Keskusta pitää kiinni siitä, että työnteon ja yrittämisen on aina oltava kannattavaa. Haluamme parantaa edelleen etenkin työllistävien pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä. Vielä työttömänä oleville, ennen muuta nuorille, pitkäaikaistyöttömille ja osatyökykyisille on saatava töitä. Suomea ei saa päästää uudelleen holtittomasti velkaantumaan.

Kävipä hallitusneuvotteluissa miten tahansa, Keskusta on sitoutunut pitämään eduskuntavaaleissa meitä äänestäneiden yli 420 000 suomalaisten puolta kaikissa tilanteissa, olemmepa hallituksessa tai oppositiossa, rakentaen parempaa Suomea.

Antti Kaikkonen
Keskustan eduskuntaryhmän
puheenjohtaja, kansanedustaja
Tuusula

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös