Seuraa meitä

Orpon hallituksen työlista

KOLUMNIT

Orpon hallituksen työlista

Vaalit on käyty ja pulinat pois! Huhtikuun alussa valittu uusi eduskunta aloittaa työnsä tilanteessa, jossa Suomen talous on kuilun partaalla, kansalaisten kukkarot ovat tyhjiä, sotejonot kasvavat, ja keskeiset ratkaisut näihin ongelmiin ovat joka tapauksessa vuosikausia myöhässä. Petteri Orpon luotsaamalla Kokoomuksella on edessään valinnan hetki oikeistohallituksen ja sinipunahallituksen välillä. Riippumatta hallituspohjasta, nyt ei ole oikea aika painaa jarrua uudistusten ja lupausten suhteen. Tästä on tultava kaikkein aikojen tehokkain hallitus, tai Suomi on isossa pulassa.

Tässä työlistaa Orpon hallitukselle: Ihan ensimmäiseksi Suomi tarvitsee talouden korjausliikkeen. Julkiseen talouteen luvatut kuuden miljardin sopeutukset tarvitaan pikimmiten, eivätkä ne edes riitä. Velkaa kun raksutetaan joka vuosi yli kymmenen miljardia. Tämän kokoluokan kurssin kääntämiseen tarvitaan kunnianhimoista saavutettujen etujen karsintaa, kannustavia työelämä- ja sosiaaliturvauudistuksia, sekä valtion ei-strategisten omistusten saneerausohjelma. Aivan kuten itseään ei voi nostaa niskasta ylöspäin, ei myöskään verottamalla voi luoda lisää vaurautta. Jokainen veroeuro on pois työtätekevän suomalaisen taskusta. Talouskasvua – ja toivoa paremmasta – tuovat ainoastaan yritykset, ja niiden taustalla ahkerasti ja riskejä ottaen työskentelevät yrittäjät ja työntekijät. Kaiken kurjuudenkin keskellä on uskallettava myös määrätietoisesti alentaa työn ja yrittäjyyden verotusta, sillä vain siten saadaan vauhtia kasvuun.

Toisella kädellä saneerataan, toisella luodaan kasvua – niin on toimittava, kun kriisi on suuri. Myös sote on äkkiä uudistettava niin, että otamme yritykset mukaan tuottamaan palveluja ja pilotoimme perhelääkärimallia. Oli Marinin hallitukselta käsittämättömän vastuutonta pidentää julkisen puolen hoitojonoja vain siksi, ettei ideologia antanut myöten avata ovea yksityiselle lisäkapasiteetille. Samalla tuleva hallitus joutuu navigoimaan hyvin erilaista turvallisuuspoliittista tilannetta. Suomi on vihdoin Naton jäsen, mutta tarvittavat uudistukset eivät siihen lopu. Meidän on asemoitava itsemme vahvasti Naton ytimiin ja panostettava sen lisäksi omaan maanpuolustukseemme. Kaikki pelot naapuristamme ovat käyneet toteen, ja nyt on aika pitää huolta rajoistamme.

Onhan tässä kaikessa työnsarkaa. On selvää, että tuleva hallitus, mikä sen pohja onkaan, tulee kohtaamaan voimakasta vastustusta. Silloin testataan poliitikkojen selkäranka, sisu ja sietokyky. Suomelle välttämättömistä uudistuksista kun nousevat varmasti takajaloilleen kaikki saavutettujen etujen nauttijat, kukin vuorollaan. Silloin on erityisen tärkeää osoittaa, että vene on kaikille sama – ja siksi uuden hallituksen on syytä ensi töikseen perua Marinin hallituksen säätämä puoluetuen tuntuva korotus.

Tiina Ahva

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös