Seuraa meitä

Politiikka on rikki -nyt tarvittaisiin korjausliike

KOLUMNIT

Politiikka on rikki -nyt tarvittaisiin korjausliike

Verot nousevat ja velkavuori kasvaa. Sitä on Marinin hallituksen talouspolitiikka lyhykäisyydessään. Tukevasti miinuspuolella oleva ensi vuoden budjetti jatkaa sitä vuosikymmenten kehitystä, jossa Suomi jää jälkeen naapurimaistaan ja ajautuu yhä syvemmälle ongelmiin. Silti samaan aikaan kun hallitus ottaa velkaa miljarditolkulla, esimerkiksi poliisi joutuu julkisuuden kautta taistelemaan resurssiensa puolesta. Se antaa omituisen kuvan hallituksen prioriteeteista yhteisen rahan käytössä. Etenkin viimeaikaisten jengiytymisen lisääntymistä koskevien uutisten valossa on selvää, että turvallisuus on viimeinen paikka, josta Suomessa nyt kannattaa tinkiä.

Voisikohan budjetista löytyä turhempiakin menoja karsittavaksi? Esimerkiksi ylimääräistä hankehumppaa tai vaikkapa toimimattomia yritystukia. Ehkä parikymmentä miljoonaa säästöä voisi hakea myös niistä poliitikkojen avustaja-armeijoista ja korotetuista puoluetuista, joiden piti parantaa päätöksenteon laatua, mutta laihoin tuloksin.

Huolestuttavinta on, että työllisyystoimien suhteen on edelleen hiljaista kuin huopatossutehtaalla. Suomi nojaa työhön ja yrittäjyyteen, mutta työmarkkinamme ovat jumissa vuosikymmenten takaisessa ajassa. Me emme tunnista osa-aikaista työtä, osatyökykyisyyttä, yrittäjyyttä, freelancerina toimimista tai alustataloutta. Kipeästi tarvittavien uudistusten tekemisen sijaan hallitus on pessyt kätensä vastuusta, perustanut kolmikantaisia työryhmiä ja neuvotellut niissä kohta kolme vuotta ilman tulosta. Nyt ne vähäisimmätkin työllisyystoimet on lykätty hallituskauden loppuun. Mitä luulette, aikovatko poliitikot tehdä kovia työllisyyspäätöksiä juuri ennen seuraavia vaaleja? Eivät tietenkään. Vaalit on helpompi voittaa katteettomilla lupauksilla hyvästä ja kauniista kuin tekemällä isänmaan kannalta välttämättömiä korjauksia. Ja juuri siksi politiikka on rikki. Jos pääministeriksi pääsee lupaamalla vappusatasia ja eläkepuijauksia, emme koskaan saa päättäjiä, jollaisia tarvitsemme. Me tarvitsisimme niitä, jotka – Margaret Thatcherin sanoin – tietäisivät, että sosialismi toimii vain siihen asti, kunnes muiden rahat loppuvat. Ja se hetki alkaa häämöttää horisontissa.

Nyt tarvittaisiin kunnollista korjausliikettä.

 

Tiina Ahva Sinisten ensimmäinen varapuheenjohtaja

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös