Seuraa meitä

Turvallisuudesta ei voi tinkiä

KOLUMNIT

Turvallisuudesta ei voi tinkiä

Mikä on valtion tärkein tehtävä? Minusta se on kansalaistensa turvallisuuden takaaminen. Kaikki muu on toissijaista, sillä kaikki muu riippuu turvallisuudesta. Vapautemme, onnellisuutemme ja mahdollisuutemme yhteiskunnassa riippuvat kaikki siitä, että voimme elää arkeamme turvassa pelolta ja huolelta.

Ja kuitenkin Suomessa on ihmisiä, jotka joutuvat elämään pelossa. Suomessa on rikoksia, joita ei ehditä selvittää. Ja maassamme on rikoksia, joista seuraa niin lievä tuomio, että se on oikeusvaltiolle häpeäksi.
Onko Suomi tuomittu epäonnistumaan valtion tärkeimmässä tehtävässä, suomalaisten turvaamisessa?
Ei, mutta kolme asiaa vaativat välitöntä korjausta.
Ensinnäkin, Suomen rikoslaki on kansainvälisellä mittapuulla todella lievä seksuaali- ja väkivaltarikosten osalta. Miten kenenkään oikeustajuun sopii se, että raiskauksesta voi selvitä pelkällä ehdollisella? Ehdollinen vankeusrangaistus on pelkkä vitsi, eikä vastaa lainkaan rikosten vakavuutta.

Naurettavan lievän lain lisäksi järkyttävää on se, että useimpia tuomioita ei lopulta edes istuta täysimääräisinä, koska Suomessa “ensikertalaiseksi” laskettava tekijä voi vapautua jo puolikkaan rangaistusajan jälkeen. Ensikertalaiseksi voidaan myös laskea sellaiset taparikolliset, joita ei ole kolmeen vuoteen tuomittu rikoksesta – eli se siitä ensikertalaisuudesta. Nämä rikollisia hyödyttävät bonukset vain kasautuvat toistensa päälle.
Toisekseen, tänä syksynä uutisoitiin, että poliisilla on kesken noin 2000:n lapsiin tai nuoriin kohdistuvan seksuaalirikoksen tutkinta. Suomesta siis löytyy tuhansittain rikosten uhreiksi joutuneita nuoria, jotka odottavat saavansa oikeutta. Mikä muu rahojen käyttökohde ajaa moraalisesti sen edelle?

Kolmannekseen, Suomessa tapahtuu myös paljon rikoksia, joista ei uskalleta ilmoittaa. Emme edelleenkään ole ratkaisseet perheväkivallan ongelmaa, ja uutena riesanamme on myös täysin kuvottava kunniaväkivallan ilmiö. Nuoria naisia viedään silvottavaksi tai pakotetaan avioliittoon, emmekä ole pystyneet estämään tätä. Turvakotipaikkojen määrä on joka puolella Suomea täysin riittämätön, eivätkä väkivaltaista läheistään tai perhettään pakoon lähtevät ihmiset saa kaikkea tarvitsemaansa apua.
Kun nykyinen Rinteen hallitus päätti kasvattaa valtion budjettia miljardiluokassa, olisiko se voinut aloittaa tärkeimmistä asioista? Poliisin resursseista, seksuaalirikosten tutkinnasta, turvakotipaikoista ja rikoslain tiukentamisesta. Näitä varten veroja kerätään, ei avustajien määrän kasvattamiseksi tai puoluetuen nostamiseksi.

Tiina Ahva
Kirjoittaja on
Sinisten
ensimmäinen
varapuheenjohtaja.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös