Seuraa meitä

Vaikea, mutta ei mahdoton

KOLUMNIT

Vaikea, mutta ei mahdoton

Tämän kirjoittaminen ei ollut mitenkään helppoa. Kevät on tulossa täydessä vauhdissa ja olisin voinut kirjoittaa, vaikka mistä hienosta asiasta. Tämän hetkinen epävarma tulevaisuus ei kuitenkaan oikein anna minulle mielenrauhaa kirjoittaa Helsingin tulevasta biennaalista, maamme hallituksen ilmastopolitiikasta tai analysoida miten Suomi pärjäsi EU-puheenjohtajana viime vuonna. En voi muuta kuin laittaa ajatukseni COVID-19:sta tai niin sanotusta koronasta tai koronavirusepidemiasta paperille.

Ympärillämme on pelkoa ja huolta koronavirusepidemian vaikutuksista elämäämme. Luulisin, että jokaisen arkipäivä on tämän takia jossain muodossa muuttunut. Koululaiset eivät mene kouluun, vapaa-ajanharrastuksia ei järjestetä, tapahtumia on peruttu, jotkut eivät saa lainkaan käydä kodin ulkopuolella, osa meistä on etätöissä ja taas muiden työkuvat ovat ehkä muuttuneetkin merkittävästi. Vaikutukset ovat laajat.
Minäkin olen henkilökohtaisesti huolestunut. Olen huolestunut, että joku rakkaistani sairastuisi vakavasti, ehkä jopa menehtyisi. Olen huolestunut, että läheiseni toimeentulo heikkenee huomattavasti. Ja olen huolestunut ystävistäni jotka asuvat Suomen ulkopuolella. Monen ihmisen jaksaminen on todella kovalla koetuksella tässä nykytilassa. Yhteiskunnallisella tasolla minulla on muun muassa huoli niiden lasten puolesta jotka elävät ongelmaperheessä, hoitohenkilökunnan hyvinvoinnista ja jaksamisesta sekä elinkeinoyrittäjien jatkoedellytyksien kannalta.

Yksi myönteinen asia, jota tässä tilassa tulee kuitenkin aina muistaa on, että yhdessä voimme vaikuttaa sekä koronavirusepidemian kestoon että päivittäisten tartuntojen määrään. Kuuntele asiantuntijoita. Pese käsiäsi, älä koskettele kasvojasi, ellet ole juuri pessyt käsiäsi, jää kotiin ja pidä etäisyyttä muihin. Näillä toimilla voit ja meidän pitääkin vaikuttaa.
Olkaa toistenne tukena, muistaen viranomaisten suositukset. Kaikki ihmiset eivät reagoi samalla tavalla tämän tapaisissa kriiseissä. Muistakaa, että väärääkin tietoa liikkuu koronavirusepidemiasta. Luotettavammat tietolähteet ovat kuitenkin nyt Työ ja hyvinvoinnin laitos, hallitus liittyen valtakunnallisiin linjauksiin ja kunnat liittyen paikallisiin linjauksiin ja toimiin. Seuratkaa näitä.
Suuri kiitos kuuluu tietysti kaikille jotka työskentelevät yhteiskuntamme kriittisillä aloilla. Toivotan teille kaikille voimia, terveyttä ja rohkeutta tuleville viikoille.

Olkaa positiivisia tässä tilanteessa, mutta muistakaa vastuunne. Toivon, että pysytte vahvoina oman tulevaisuutenne kannalta, mutta myös riskiryhmien ja hoitohenkilökunnan puolesta. Toimikaa vastuullisesti, niin selviydymme tästä yhdessä. Peskää käteenne, jääkää kotiin, jos on mahdollista ja pitäkää etäisyyttä muihin ihmisiin. Tämä voi pelastaa henkiä!

Pysykää terveinä!

Silja Borgarsdóttir Sandelin
RKP:n varapuheenjohtaja
ja kaupunginvaltuutettu Helsingissä

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös