Seuraa meitä

Valta vaihtuu, Suomen linja pysyy

KOLUMNIT

Valta vaihtuu, Suomen linja pysyy

Uusi Tasavallan Presidentti Alexander Stubb aloitti tehtävänsä 1.3.2024. Samalla Presidentti Sauli Niinistö ansaitsee isot kiitokset työstään. Kun aloitin puolustusministerinä vuonna 2019 ei vielä ollut kaikkea sitä tiedossa, mitä Suomi omassa ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan tulisi tulevina vuosina kohtaamaan. Presidentin tehtävänä on johtaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa. Myös Puolustusvoimiemme ylipäällikkyys kuuluu presidentin tehtäviin, mikä on hyvä muistaa.

Helmikuun 24. päivä tuli kaksi vuotta siitä, kun Venäjän aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa. Sota näyttää valitettavasti jatkuvan pitkään ja se edellyttää myös Suomelta ja koko läntiseltä yhteisöltä pitkäjänteistä poliittista, taloudellista, koulutuksellista ja materiaalista tukea Ukrainalle. Läntisen yhteisön on myös osoitettava vahvuuttaan. Emme saa kääntää katsettamme tai väsyä. Lähtökohdat vasta valitulle Tasavallan Presidentille ovat maailmanpoliittisesta näkökulmasta haastavat, mutta vaikka valta vaihtuu, niin ulko- ja turvallisuuspolitiikan pitkä linja jatkuu: Suomi on tehnyt ja tekee oman turvallisuutensa varmistamiseksi tarvittavat toimet ja toimii yhtenäisenä. On tärkeää, että edistämme vakautta ja rauhaa.

Suomen Nato-jäsenyys on saatu maaliin. Myös Ruotsin Nato-jäsenyys on meille tärkeä, ja on hyvä, että asia saadaan vihdoin eteenpäin. Tämä syventää entisestään Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä yhdessä Naton liittokunnan jäseninä. Olemme viime vuosina vahvistaneet omaa kansallista puolustustamme, laajalla poliittisella yhteisymmärryksellä. Lisää rautaa, lisää henkilöstöä, lisää kertausharjoituksia. Myös uusien F-35 -hävittäjien rakentaminen alkaa pian, ja saamme koneet lähivuosina käyttöömme.

Itärajan turvallisuus on yksi tärkeä kysymys. Laittomat rajanylitykset pitää pystyä torjumaan. Mielestäni hallituksen on syytä kiirehtiä itärajan aitahanketta. Esteaidalla pystytään hyvin torjumaan luvattomia rajanylityksiä maastossa. Kuokkaa maahan ja äkkiä, on viestini. Suomen puolustuksesta huolehtivat jatkossakin ensisijaisesti suomalaiset. Pidämme kiinni yleisestä asevelvollisuudesta. Pidämme kiinni laajasta, koulutetusta reservistä. Puolustamme koko maata ja vaalimme korkeaa maanpuolustustahtoa. Tavoite on selkeä: saada elää rauhassa kauniissa isänmaassamme tulevaisuudessakin.

Antti Kaikkonen Kirjoittaja on kansanedustaja (kesk).

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös