Seuraa meitä

Huolehdi näkyvyydestäsi

LIIKENNE

Huolehdi näkyvyydestäsi

Huolehdi näkyvyydestäsi

Talvi ei ole syy jättää pyörää välttämättä talliin. Polkemalla tehdyillä työ- ja muilla asiointimatkoilla saa myös terveyshyötyjä. Liikenneturva kannustaa pyöräilijöitä ajamaan ennakoivasti vaihtelevissa keleissä sekä huolehtimaan oikeasta varustuksesta ja hyvästä näkyvyydestä.

Autoilu& Pyöräily ole talvellakaan mitenkään erikoista tai vaativaa. Asianmukaiset varusteet, rauhallinen ja ennakoiva ajotapa sekä oman näkyvyyden varmistaminen pyörän valoin ja heijastimin turvaavat talvipyöräilijän kulkua.
–Kypärää on muistettava käyttää talvellakin. Kerrospukeutuminen auttaa pysymään lämpimänä pakkaskeleillä, ja erityisesti kannattaa suojata pää, kädet sekä jalat. Varusteita valitessa kannattaa huomioida, että värikäs erottuu paremmin kuin tumma vaatetus, vinkkaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.
Talvella kaatumisriski on suurempi esimerkiksi pyöräilyväylien liukkaudesta tai epätasaisuudesta johtuen. Nastarenkailla voi saada tarpeellista lisäpitoa, sillä liukasta on varsinkin silloin, kun lämpötila sahaa nollan tuntumassa.
–Myös äkilliset ohjausliikkeet voivat viedä pyörän luisuun. Esimerkiksi risteykset ja ajoradan ylityskohdat voivat olla yllättävän liukkaita. Siksi ennakoiva ajotyyli ja oikean nopeuden valinta korostuvat, muistuttaa Piippa.

Valoton pyöräilijä ei erotu

Näkyvyyden tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, kun puhutaan pimeällä tai hämärässä pyöräilystä. Pyörässä on oltava etuvalo pimeällä ajettaessa sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet. Kiinteän valaisimen sijasta voi käyttää myös otsalamppua. Suositeltavaa on käyttää myös takavaloa, jonka on oltava punainen.
–Valo auttaa pyöräilijää näkymään, mutta etenkin muita tienkäyttäjiä näkemään pyöräilijän. Vaikka valaistussa taajamassa näkisi itse polkea, jää pimeä pyöräilijä helposti huomaamatta muilta, esimerkiksi autoilijoilta. Valoton pyöräilijä ei yksinkertaisesti erotu, Piippa tiivistää.
Talvi asettaa omat haasteensa myös pyörän säilytykselle. Talvella paras säilytyspaikka pyörälle on kuiva ja kylmä varasto. Lämpimässä säilytettyyn pyörään kertyy liikkeelle lähtiessä huurretta, kun ilman kosteus tiivistyy pyörään.
–Pyörän kunnosta huolehtiminen auttaa pitämään fillarin toimivana myös talven kylmissä ja vaihtelevissa keleissä. Esimerkiksi ketjujen säännöllinen öljyäminen kannattaa ottaa tavaksi, Piippa suosittaa.

Viisi vinkkiä turvalliseen talvipyöräilyyn:

-Ennakoiva ja rauhallinen ajotapa ehkäisee vaaratilanteita.
-Käytä kypärää – kaatumisriskikin on kesää suurempi.
-Muista etuvalo pimeällä ajettaessa – suositeltavaa on käyttää myös takavaloa, jonka on oltava punainen.
-Käytä valojen lisäksi heijastimia ja/tai heijastinliiviä.
-Nastarenkaat lisäävät pitoa myös pyörässä.

Mainos
Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta LIIKENNE

 • LIIKENNE

  Nopeusrajoitukset muuttuvat

  Kirjoittanut

  Helsinki tekee monipuolista työtä liikenneturvallisuuden parantamiseksi, ja yhtenä osana tätä työtä nopeusrajoituksia alennetaan. Muutostyö toteutetaan kaupunginhallituksen...

 • LIIKENNE

  Tarkkaavainen ohitus osaksi arkipäivää

  Kirjoittanut

  Ohitukseen kannattaa lähteä vasta kun turvallinen ohituspaikka tulee kohdalle. Kuvan tilanteessa keltainen viiva estää ohittamisen toisen...

 • LIIKENNE

  Kevätaurinko häikäisee

  Kirjoittanut

  Kirkkaasti ja matalalta paistava kevätaurinko voi häikäistä kuljettajaa varsinkin, jos tuulilasi on likainen tai naarmuinen. Liikenneturva...

 • LIIKENNE

  Opetusajoneuvojen määrä lisääntynyt

  Kirjoittanut

  Opetusluvalla opettavien määrä on kasvanut viime kesän ajokorttilain uudistuksen jälkeen. Tämä näkyy lisääntyneenä opetusajoneuvojen määränä liikenteessä....

 • LIIKENNE

  Menopeli mielessä?

  Kirjoittanut

  Auton ostoa harkitsevan kannattaa aloittaa käyttötarpeen kartoituksesta: mihin autoa käytetään, missä ja millaista matkaa sillä taitetaan,...

Ylös