Seuraa meitä

Jalankulkijan paikkaa pohditaan yllättävän usein

LIIKENNE

Jalankulkijan paikkaa pohditaan yllättävän usein

Liikenne on aihe, josta meillä jokaisella on kokemusta. Arkiset tilanteet tien päällä herättävät myös usein kysymyksiä, joihin Liikenneturva vastaa verkkosivuillaan. Yksi kenties yllättävänkin usein kysytty teema on jalankulkijan paikka. Myös kävelijöiden väliset väistämistilanteet pohdituttavat.

Liikenne koskettaa kaikkia ja herättää usein myös kysymyksiä. Liikenneturvalle tulevat kansalaiskysymykset koskettavat laajasti eri liikkumismuotoja, ja esimerkiksi jalankulkukin herättää monesti pohdintaa. Usein kyse on jalankulkijan paikasta: esimerkiksi siitä, miksi kävelijä voi käyttää kumpaa tahansa reunaa liikkuessaan yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä.
”Laki antaa jalankulkijalle mahdollisuuden valita itsensä kannalta turvallisin vaihtoehto. Esimerkiksi lasten tai koirien kanssa kuljettaessa voi olla parempi valita reuna, joka on kauempana ajoradasta. Yhdistetyillä väylillä on tärkeää, että liikkujat huomioivat toinen toisensa. Tällöin esimerkiksi pyöräilijöiden ja kävelijöiden kohtaamis- ja ohitustilanteet ovat sujuvia ja turvallisia. Pyöräilijän on kuitenkin annettava jalankulkijalle turvallinen tila”, avaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski.
Samaan teemaan liittyy myös kysymys siitä, kumpi kävellen liikkuva väistää, jos he kohdatessaan kulkevat jalkakäytävän tai yhdistetyn väylän samaa reunaa.
”Tämä on hyvä esimerkki tilanteesta, jossa varsinaista vaaraa ei pitäisi päästä syntymään mutta joka silti mietityttää. Laki ei ota jalankulkijoiden keskinäisiin kohtaamisiin kantaa, vaan ne sujuvat toivottavasti käyttämällä arkijärkeä sekä huomioimalla toinen liikkuja. Jommankumman on siis siirryttävä hetkeksi keskemmälle väylää tai kokonaan toiselle puolelle tilanteen mukaan. On kohteliasta antaa tilaa, jos on itsekseen liikkeellä ja vastaan tulee esimerkiksi lastenvaunuja ja koiraa kuljettava”, Kalmakoski sanoo.

Kuva: Nina Mönkkönen / Liikenneturva.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta LIIKENNE

Ylös