Seuraa meitä

Kaikille mukavia ajoreissuja

LIIKENNE

Kaikille mukavia ajoreissuja

Suunnitteletko perheen lemmikin ottamista mukaan mökkireissulle? Liikenneturva muistuttaa, että huolenpito ja turvallisuus ovat automatkalla tärkeitä sekä ihmisten että eläinten kannalta. Hyvin suunniteltu matka ja laadukas sekä hyvin kiinnitetty kuljetusväline mahdollistavat karvaisen ystävän turvallisen mukana kulkemisen.

Lemmikkieläimet kulkevat monen perheen mukana kesän reissuilla tänäkin vuonna. On sekä ihmisten että eläinten turvallisuuden kannalta tärkeää varmistaa, että karvakuonoista pidetään hyvää huolta pitkien automatkojen aikana. Ennen matkaan lähtemistä kannattaakin suunnitella, kuinka eläintä kuljetetaan ja miten reissu saadaan sujumaan rauhallisesti ja mukavasti.
–Eläinsuojelulaki kieltää eläinten, myös koirien, kuljettamisen umpinaisessa takakontissa. Lemmikin voinnista on myös varmistuttava säännöllisesti kuljetuksen aikana, eli kuljettajan on huolehdittava auton lämpötilasta, veden tarpeesta ja tauotuksista, luettelee Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.
Kevythäkki tai muovihäkki ei suojaa lemmikkiä eikä muita autossa matkustavia, jos auto joutuu kovavauhtiseen onnettomuuteen. Kuljetusvälineen on oltava riittävän tilava, eläimelle turvallinen ja sen tulee estää eläintä karkaamasta. Koiralle paras tapa matkustaa on joko takapenkille kiinnitetty laadukas turvavyövaljas tai jykevä häkki, jonka senkin olisi oltava kiinni auton rakenteissa.
–Keskikokoinen tai suuri koira voi tärähtää äkkipysähdyksessä vaikkapa kuljettajan istuimeen rajulla voimalla. 50 kilometrin tuntinopeudella kuljettaessa 20 kiloa painava lemmikki iskeytyy silloin penkkiin noin 40-kertaisella voimalla, joka vastaa jopa 800 kilon painoista osumaa. Nopeuden lisääntyessä luku kasvaa entisestään, muistuttaa Taskinen.

Eläin ei saa kärsiä

Jopa lemmikin menehtymiseen johtava lämpöhalvaus voi koiralle tulla todella nopeasti, jopa alle puolessa tunnissa, joten aurinkoisella säällä eläimiä ei pitäisi jättää autoon ilman luotettavaa viilennyslaitetta. Koirat ja kissat eivät hikoile, eivätkä kykene läähättämällä viilentämään itseään tarpeeksi.
–Ikkunoiden raolleen jättäminen ei ole riittävä menettelytapa, sillä lämpötila nousee siitä huolimatta nopeasti auton sisällä. Jos havaitset autossa lämmön vuoksi kärsivän lemmikin, niin pyri selvittämään auton omistaja kyselemällä ihmisiltä tai pyytämällä infopisteeltä kuulutusta. Auton rekisterinumero, päivämäärä ja kellonaika on hyvä kirjata ylös, ohjeistaa Taskinen.
Mikäli omistajaa ei löydy, on syytä ottaa yhteys hätäkeskukseen soittamalla numeroon 112. Pelastustoimiin tulisi itse ryhtyä, mikäli tilanne vaikuttaa vakavalta.
–Jos lemmikin joutuu jättämään autoon, joka on ilmastoitu tai muuten luotettavasti viilennetty, niin ajoneuvoon tulee jättää selkeästi näkyville tieto asiasta esimerkiksi kiinnittämällä lappu ikkunaan. Äärimmäisessä hätätapauksessa kaikki ovat oikeutettuja pelastamaan ihmisen tai eläimen, toteaa Taskinen.

Muista nämä, kun kuljetat lemmikkiäsi henkilöautossa:

-Kytke koira tai kissa kunnollisilla turvavaljailla tai laita lemmikki jykevään, autoon kiinnitettyyn häkkiin.
-Eläin ei saa päästä häiritsemään kuljettajaa tai karkaamaan esimerkiksi ovea avattaessa.
-Huolehdi, ettei lemmikki missään tilanteessa jää kuumaan autoon.
-Umpinaisessa tavaratilassa ei saa kuljettaa eläimiä.
Huolehdi lemmikin hyvinvoinnista matkan aikana, muista tarjota sillekin vettä.

Kuva: Ville-Veikko Heinonen

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta LIIKENNE

Ylös