Seuraa meitä

Kielletty ajosuunta koskee myös pyöräilijöitä

LIIKENNE

Kielletty ajosuunta koskee myös pyöräilijöitä

Liikenneturvan selvityksen mukaan liikennemerkkien tuntemuksessa on parannettavaa. Uusi tieliikennelaki toi uusia liikennemerkkejä myös pyöräliikenteeseen.

Liikenneturvan kyselyssä vain runsas puolet vastaajista tiesi, että kielletty ajosuunta -liikennemerkki koskee myös pyöräilijää.
-Ei pidä unohtaa, että pyöräilijä on ajoneuvon kuljettaja ja kielletty ajosuunta koskee kaikkia ajoneuvoja, myös polkupyöriä. Uusi tieliikennelaki toi tienpitäjille kuitenkin mahdollisuuden lisäkilven avulla sallia pyöräily myös vasten kiellettyä ajosuuntaa, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa kertoo.
Lisäkilpi ”ei koske pyörää” voidaan asentaa yksisuuntaista tietä osoittavan merkin että kielletyn ajosuunnan merkin yhteyteen. Kaksisuuntaisen pyöräilyn mahdollistavia lisäkilpiä on jo alkanut näkyä yksisuuntaisilla kaduilla.
Myös ”vasemmalle/oikealle kääntyminen kielletty”-merkissä tulee olla lisäkilvet, jos pyöräily on sallittu molempiin suuntiin. Polkupyöräilijän on pyöräiltävä kulkusuuntaansa nähden ajoradan oikeassa laidassa, kuten normaalistikin.
-Yksisuuntaisen kadun muuttuminen pyöräilijöiden osalta kaksisuuntaiseksi on merkittävä liikennejärjestelyn muutos ja jokaisen pitää sisäistää asia liikenteessä. Haasteitakin tässä on, sillä erityisesti autoilijoiden on ymmärrettävä, että lisäkilvin merkityltä yksisuuntaiselta kadulta voi nyt risteykseen tulla pyöräilijöitä vasten muun ajoneuvoliikenteen suuntaa. Tällöin autoilijan ja pyöräilijän väistäminen tapahtuu normaalien väistämissääntöjen ja liikenteenohjauksen mukaisesti, painottaa Leena Piippa.

Kuva: Liikenneturva/Tomi Niemi

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta LIIKENNE

Ylös