Seuraa meitä

Kiva kulkupeli, mutta ei mikään lelu

LIIKENNE

Kiva kulkupeli, mutta ei mikään lelu

Mönkijää hankkimassa olevan kannattaa ennen ostopäätöstä tehdä taustatyö huolellisesti. Liikenneturva muistuttaa, että mönkijän turvallinen käyttö vaatii kuskilta tietoa ja taitoa ajoneuvon ominaisuuksista ja sitä koskevista säännöistä. Mönkkäriin tutustuminen kannattaa aloittaa perusasioiden kertaamisella.

Monelle mönkijät kuuluvat Suomen suveen ja menopelien kysyntä lisääntyykin kesäkuukausina. Ostopäätöstä tehdessä on järkevää tutustua laajasti markkinoiden tarjontaan ja pohtia etukäteen, minkälaisiin tarpeisiin mönkijän on tarkoitus vastata. Ajoneuvoihin liittyvät erityispiirteet ja säännöt eroavat toisistaan, jonka vuoksi taustatyön tekemisen merkitys korostuu.
–Ihan ensin on syytä selvittää perusasiat: missä ajoneuvolla saa ajaa, kuka sitä saa ajaa ja millainen ajokortti tarvitaan. Vastauksia löytää esimerkiksi Liikenneturvan mönkijäoppaasta. Kannattaa miettiä ennen ostamista, minkälaiseen käyttöön mönkijän on tarkoitus soveltua, sillä ajoneuvoluokan muuttaminen myöhemmin on hankalaa. Rekisteröintitodistuksesta voi varmistaa mihin luokkaan laite kuuluu, kertaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska.
Mönkijöitä koskeva lainsäädäntö on syytä tuntea ennen liikkeelle lähtemistä. Kaikilla mönkijöillä on oltava liikennevakuutus tiellä ja maastossa ajettaessa. Viimevuotisen ajokorttilainsäädännön muutoksen seurauksena T-luokan ajo-oikeudella saa kuljettaa aiempaa useampaa mönkijää.
–Ajoneuvoluokka ja suurin sallittu nopeus määrittävät ajo-oikeuteen liittyviä asioita. Arvata ei voi, vaan mönkijän vaatima ajokorttiluokka täytyy tarkastaa, toteaa Niska.

Aktiivinen ja ennakoiva ajotapa

Mönkijää ajettaessa on oltava aktiivinen ja käytettävä omaa vartaloaan vakauttamaan kulkua. Liian kovassa nopeudessa mönkijät saattavat erityisesti mutkissa kaatua herkästi.
–Tiukkojen käännösten tekemistä on syytä välttää ja vauhti kannattaa pitää tasaisena. Opettelemalla siirtämään omaa painoa oikein kyyti muodostuu turvallisemmaksi. Myös kyydissä matkustavien täytyy hallita painonsiirto kääntymistilanteissa. Kaikki mönkijät on alun perin suunniteltu pääasiassa maastokäyttöön. Tämä vaikuttaa niiden ominaisuuksiin tieliikenteessä, selittää Niska.
Usein mönkijään halutaan kytkeä perävaunu, jolla kuljetetaan mukana erilaista tavaraa. Perävaunun kytkemisessä mönkijän käyttäjältä vaaditaan usein hyvinkin yksityiskohtaista tietoa.
–Tärkeää on ensin varmistaa rekisteröintitodistuksesta suurin sallittu perävaunumassa. Mönkijöissä suurimmat sallitut massat ovat usein yllättävän pienet. Muutoinkin tulee kiinnittää huomiota perävaunun asialliseen kuntoon. Kytkentälaitteiden tulee olla sellaiset, että ne ovat turvalliset käyttää, Niska muistuttaa.

Viisi vinkkiä turvalliseen ajoon mönkijällä:
-Opettele mönkijän ajo-ominaisuudet rauhallisissa olosuhteissa.
-Käytä aina kypärää.
-Vain raittiina mönkijän sarviin.
-Huomioi muut liikkujat.
-Noudata liikenteen sääntöjä niin maastossa kuin tielläkin.

Kuva: Kaisa Tanskanen

Mainos
Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta LIIKENNE

 • LIIKENNE

  Kun ajat, aja

  Kirjoittanut

  Useampi kuin joka kolmas Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta kuljettajasta kertoo joutuneensa jarruttamaan tai tekemään väistöliikkeen toisen tienkäyttäjän...

 • LIIKENNE

  Jarrut usein hylkäyksen ydin

  Kirjoittanut

  Keskimäärin joka viides auto hylätään katsastuksessa – uusimpia autoja hylätään eniten jarruista löytyvien vikojen ja puutteiden...

 • LIIKENNE

  Selvänä ja levänneenä rattiin

  Kirjoittanut

  Suomalaiset liikkuvat kesällä pitkiä matkoja erilaisilla kulkuvälineillä. Olosuhteet voivat tuntua talvea helpommilta, mutta vaarallisten tilanteiden välttäminen...

 • LIIKENNE

  Kaikille mukavia ajoreissuja

  Kirjoittanut

  Suunnitteletko perheen lemmikin ottamista mukaan mökkireissulle? Liikenneturva muistuttaa, että huolenpito ja turvallisuus ovat automatkalla tärkeitä sekä...

 • LIIKENNE

  Kännykänkäyttö aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä

  Kirjoittanut

  Liikenneturva kampanjoi juhannuksen alla kännykkävapaan kesäliikenteen puolesta. Kännykänkäyttö liikenteessä on monen vaaratilanteen takana. Useampi kuin joka...

Ylös