Seuraa meitä

Lievät kolhut eivät häiritse

LIIKENNE

Lievät kolhut eivät häiritse

Pieniäkään parkkipaikkakolhuja ei haluta autossa kauaa katsella, paljastaa LähiTapiolan kyselytutkimus. Joka kolmas autoilija jättää autonsa vauriot kuitenkin korjaamatta lievän kolarin jäljiltä.

Suomalaiset laittavat autonsa pikkukolhut varsin tunnollisesti kuntoon. LähiTapiolan Arjen Katsaus -kyselyyn vastanneista autoilijoista 48 prosenttia korjauttaa autonsa välittömästi tai suhteellisen nopeasti parkkipaikkavahingon jälkeen.
18 prosenttia puolestaan viivästyttää korjausta, mutta hoitaa autonsa kuitenkin kuntoon myöhemmin. Toisaalta jopa kolmannes on jättänyt vahingon kokonaan korjaamatta.
Kysely paljastaa myös, että lievän kolarin seurauksena syntynyt vahinko korjataan nopeasti varmemmin maaseudulla kuin kaupungeissa ja hyvätuloiset korjauttavat autonsa nopeasti todennäköisemmin kuin pienituloiset.
Kaskovakuutus on helppo ja tehokas tapa varmistaa pientenkin parkkipaikkakolhujen kuntoon laitto. Vapaaehtoinen autovakuutus eli kasko korvaa omalle autolle esimerkiksi parkkipaikalla tapahtuneita, kolarissa sattuneita tai ilkivallan aiheuttamia vahinkoja, joita lakisääteinen liikennevakuutus ei korvaa. Pakollinen liikennevakuutus korvaa onnettomuustilanteissa henkilövahingot ja vastapuolen autolle tai muulle omaisuudelle aiheutuneet vahingot.

Arvio kustannuksista alakanttiin

Kyselyyn vastanneista kuskeista 17 prosenttia on parin kolmen viime vuoden aikana ollut osallisena pienessä parkkipaikkaonnettomuudessa. 55-64-vuotiaista kuskeista parkkipaikkakolari on käynyt useammalle (25 %) kuin muun ikäisistä.
Vastaajien arviot parkkipaikalla sattuneen lievän kolarin korjauskustannuksista vaihtelevat. Suurin ryhmä eli joka neljäs kyselyyn vastanneista uskoo, että viat saa korjattua 501-700 eurolla. Todellisuus on kuitenkin toinen. LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan yli puolessa parkkipaikalla sattuneissa vahingoissa korjauskustannukset ovat yli 1 000 euroa. Autoilijan tulotasolla tai kokemuksella omasta taloudellisesta tilanteesta ei ole vaikutusta siihen, onko hän joutunut pieneen onnettomuuteen parkkipaikalla. Sen sijaan hyvätuloiset kuskit ovat taipuvaisempia arvioimaan parkkipaikalla syntyneen pienemmän vaurion korjauskulut hieman suuremmiksi kuin pienituloiset. Yli 85 000 euroa ansaitsevien talouksien jäsenistä 37 prosenttia uskoo kulujen olevan yli 1 000 euroa. Alle 20 000 euroa ansaitsevien talouksien jäsenistä vain 17 prosenttia on tätä mieltä.
Arjen Katsaus -kyselytutkimukseen vastasi 1037 henkilöä helmikuussa 2019. Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 15-74 –vuotiasta väestöä.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta LIIKENNE

Ylös