Seuraa meitä

Turvaistuinten käytöstä lipsutaan usein

LIIKENNE

Turvaistuinten käytöstä lipsutaan usein

Liikenneturva ja poliisi tarkastelivat maaliskuussa päiväkoti-ikäisten lasten kuljettamista autossa ja turvaistuinten käyttöä. Suuri osa lapsista matkusti asianmukaisesti, mutta turvaistuinratsioissa ilmeni myös erittäin huolestuttavia puutteita. Turvaistuimesta oli luovuttu liian aikaisin ja pieni lapsi matkusti vain auton turvavöissä, muutamassa tapauksessa ei edes niissä. Pienimpien lasten kohdalla korostui se riski, että lapsi oli käännetty matkustamaan kasvot menosuuntaan aivan liian aikaisin.

Turvaistuinratsioita toteutettiin yhteensä 16 paikkakunnalla ympäri Suomen. Ratsioiden yhteydessä Liikenneturva kirjasi havainnot sekä yli että alle kolmivuotiaiden lasten kohdalla. Pistokokeisiin osui yli tuhat lasta, jotka olivat alle 135 cm pitkiä, eli lain mukaan tarvitsevat autossa asianmukaista turvaistuinta.
–Vakavin puute oli se, että turvaistuimesta oli luovuttu aivan liian aikaisin tai se ei ollut muusta syystä matkalla käytössä. Matkan lyhyys, lapsen aamuinen tuittuilu tai vanhemman kiire eivät kuitenkaan ole perusteita luistaa turvaistuimen käytöstä. Jos keksipurkkia menee kerran raottamaan, voi lapselle olla vaikea perustella, miksei sitä voida tehdä toiste. Se, että turvaistuimen käytöstä ei lipsuta, on myös lapsesta välittämistä, vaikkei lapsi sitä ymmärtäisi. Vahinko ei ilmoita itsestään ennakkoon, ja vanhemman tehtävänä on varmistaa lapsen turvallisuus jokaisella automatkalla, suomii Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.
Kyse ei ole siitä, että turvaistuin olisi jäänyt käyttämättä nippa nappa 135 cm pitkiltä lapsilta. Ratsioissa tavattiin myös alle kolmivuotiaita ilman turvaistuinta.
–Lapsen kehittyvä keho on huomattavasti hauraampi kuin aikuisen, ja se tarvitsee parhaimman suojan mahdollista törmäystä vastaan. Suomessa laki edellyttää, että alle 135 cm pitkät lapset käyttävät turvaistuinta. Istuinta kannattaa kuitenkin käyttää tämän jälkeenkin, kunnes istuimen pituus- ja painorajat tulevat täyteen. Turvavyöistuimessaturvavyö asettuu oikein, lapselle on pääntuki ja istuin suojaa lasta myös sivuilta, Elovaara vinkkaa.

Kasvot menosuuntaan liian aikaisin

Joka kolmannen yli kolmivuotiaan lapsen kohdalla turvaistuinratsioissa havaittiin puutteita.
Turvaistuimettomuuden lisäksi moitittavaa löytyi istuimen kiinnityksestä ja vöiden käytöstä. Monella lapsella turvavyö oli liian löysällä tai kulki kainalon alta tai selän takaa. Jonkun verran havaittiin myös sitä, että turvaistuin oli huonosti kiinni autossa tai kokonaan irti, vaikka lapsi olisikin ollut istuimessa kunnolla vöissä. Muutama lapsista matkusti ilman mitään turvalaitetta, turvavyötäkään.
Alle kolmivuotiaiden lasten turvallisuuden kannalta iso ongelma on myös se, että lapsi käännetään liian aikaisin kasvot menosuuntaan.
–Vauvojen kohdalla turvakaukalon kiinnitys tukee selkä menosuuntaan matkustamista, mutta lapsen kasvaessa ja turvaistuimeen siirryttäessä istuin käännetään liian nopeasti kasvot menosuuntaan. Kerrataan vielä, että aivan minimissään kolmivuotiaaksi tulee lapsen kulkea selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa, Elovaara painottaa.

Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva.

Mainos
Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta LIIKENNE

 • LIIKENNE

  Kun ajat, aja

  Kirjoittanut

  Useampi kuin joka kolmas Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta kuljettajasta kertoo joutuneensa jarruttamaan tai tekemään väistöliikkeen toisen tienkäyttäjän...

 • LIIKENNE

  Jarrut usein hylkäyksen ydin

  Kirjoittanut

  Keskimäärin joka viides auto hylätään katsastuksessa – uusimpia autoja hylätään eniten jarruista löytyvien vikojen ja puutteiden...

 • LIIKENNE

  Kiva kulkupeli, mutta ei mikään lelu

  Kirjoittanut

  Mönkijää hankkimassa olevan kannattaa ennen ostopäätöstä tehdä taustatyö huolellisesti. Liikenneturva muistuttaa, että mönkijän turvallinen käyttö vaatii...

 • LIIKENNE

  Selvänä ja levänneenä rattiin

  Kirjoittanut

  Suomalaiset liikkuvat kesällä pitkiä matkoja erilaisilla kulkuvälineillä. Olosuhteet voivat tuntua talvea helpommilta, mutta vaarallisten tilanteiden välttäminen...

 • LIIKENNE

  Kaikille mukavia ajoreissuja

  Kirjoittanut

  Suunnitteletko perheen lemmikin ottamista mukaan mökkireissulle? Liikenneturva muistuttaa, että huolenpito ja turvallisuus ovat automatkalla tärkeitä sekä...

Ylös