Seuraa meitä

Hittimaakari Helsingissä

IHMISET

Hittimaakari Helsingissä

Tänä kesänä on Suomessa nähty monia kansainvälisiä tähtiä, joista yksi kuuluisimmista on John Fogerty. Fogerty esiintyi hämmästyttävän energisesti Hartwall Areenalla ja soitti kuuluisimpia hittejään eri vuosikymmeniltä, sekä muutamia yllättäviä covereita.

Ihmiset John Fogerty (John Cameron Fogerty s. 28. toukokuuta 1945) esiintyi Woodstockissa jo 50 vuotta sitten kuuluisan CCR-yhtyeensä kanssa. Creedence Clearwater Revival oli tunnettu juurevista kappaleistaan, joissa yhdistyvät Country, rock sekä erittäin tarttuvat kertosäkeet. John Fogerty oli tuon bändin itseoikeutettu nokkahahmo, jopa hieman vaikeanakin johtajana tunnettu lauluntekijä, joka hallitsi laulun lisäksi useita eri instrumentteja. Pelkästään vuonna 1969 Creedence Clearwater Revival julkaisi kolme albumia, jotka kaikki saavuttivat sijoituksia Yhdysvaltojen Top 10 listassa. CCR hajosi vuonna 1972, jonka jälkeen John Fogerty siirtyi tähän päivään asti kestäneelle soolouralleen. John Fogerty kärsi pitkään masennuksesta, eikä hän pystynyt lainkaan tekemään uusia kappaleita vuosien 1976–1984 välisenä aikana. Vuonna 1985 Fogerty julkaisi menestyslevyn Centerfield, joka sisälsi useita hittejä, sekä vuonna 1997 levyn Blue Moon Swamp, joka voitti parhaan Rocklevyn Grammypalkinnon. John Fogertyn soolouran kuuluisia kappaleita ovat mm. Hartwall Areenan keikallakin kuullut The Old Man Down The Road sekä myös Staus Quon tunnetuksi tekemä Rockin’ All Over the World.

Varsinainen vaikuttaja

John Fogertyn soolouran taipale on ollut varsinaista vuoristorataa useine oikeustaisteluineen mm. entisiä bändikavereitaan sekä manageriaan vastaan. John Fogerty ei ole tähän päiväänkään asti sopinut vanhoja erimielisyyksiään CCR-bändikavereidensa kanssa. Fogerty ei saanut moniin vuosiin soittaa CCR:n aikaisia megahittejään keikoilla, mutta viimein kaikki asiat ovat kääntyneet parhain päin ja saimme todistaa vanhan konkarin esittämässä monia rakastettuja hittejään. John Fogerty on nimetty Rolling Stone-magazinessa maailman 100 parhaan laulajan, lauluntekijän sekä kitaristin joukkoon. Hänen tuotantonsa on kiistatta ollut innoittamassa monia musiikintekijöitä kautta maailman, eikä John Fogertyn vaikutusta edes välttämättä vielä osata mitata sen todellisessa laajuudessa.

Ruutupaitoja ja vanhoja hittejä

Hartwall Areenan keikalla kuultiin CCR:n kuuluisimpia kappaleita, kuten Susie Q, Who’ll Stop the Rain, Fortunate Son sekä Proud Mary. Kiertue on osana John Fogertyn My 50 Year Trip juhlakiertuetta, joten illan ohjelmiston pääpaino olikin juuri CCR:n hittejä pursuavassa tuotannossa. John Fogerty soitti muutaman kappaleen samalla Rickenbacker kitaralla ja Kustom vahvistimella kuin kuuluisalla Woodstockin keikalla 50 vuotta sitten. 74-vuotias John Fogerty oli ikäänsä nähden todella energinen ja hyvässä vedossa. Keikkasetin dramaturginen kaari oli oivasti rakennettu ja välillä oli suorastaan vaikea uskoa, että edessä esiintyvä mies on tehnyt kaikki nämä ikivihreät rock-kappaleet.
Fogertyn hienosti soittaneessa keikkakokoonpanossa olivat mukana myös hänen kaksi poikaansa, loistava kitaristi Shane Fogerty ja laulaja Tyler Fogerty, jotka ovat sisäistäneet hyvin isänsä legendaarisen musiikin. Välillä melkoisen haastavan akustiikan omaavalle Hartwall Areenalle onnistuttiin tällä kertaa luomaan hyvä ja tasapainoinen kokonaissoundi. Musiikin lisäksi John Fogerty on lanseerannut oman ruutupaitamerkin, sillä hän on tunnettu kyseisen vaateparren käytöstä, minkä huomasi myös Hartwall Areenan enimmäkseen keski-ikäisen yleisön pukeutumisesta. Maestro itse tosin oli tällä kertaa pukeutuneena tyylikkääseen Countrylookkiin.

Kuva: Nela Koenig

Teksti: Leo Gelhar

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta IHMISET

Ylös