Seuraa meitä

Hyvää huomenta!

IHMISET

Hyvää huomenta!

Ylen aamu-tv:n toimittaja Sanna Savikko törmää usein ihmisten kysymyksiin aikaisista herätyksistä ja hulluista työajoista. Ajankohtaisten aiheiden vyöryssä haasteisiin tartutaan jo aamuvarhain ja taustatöitä tehdään viikonloppuisinkin. Omistautuminen ja arvostus omaan työhön on vankkaa ja niillä mennään luottavaisesti eteenpäin.

Kun valtaosa kansasta vasta käynnistelee kotona päiväänsä ovat aamutelevision toimittajat ruudussa jo täydessä toiminnassa. Lähetysten sisältö pääsääntöisesti on jo edellispäivänä varsin tarkkaan mietittyä ja valmisteltua, mutta Aamu-tv:n tunnelma syntyy vain ja ainoastaan siinä ja nyt.
Olemme saaneet katsojilta hyvää palautetta ohjelman tunnelmasta, kertoo Sanna Savikko ja jatkaa: läsnäolo häviää mikäli aletaan saarnata massoille. Tarkoitus on elää hetkessä aina kyseisten vieraiden kanssa – tehdä työtä omalla persoonalla. 
Sisältö on tietysti aina etusijalla ja laatu pyritään pitämään monipuolisen korkeana ja niin että katsoja saa siitä jotain irti. Tietoa välitetään ei tyrkyttämällä, mutta ajankohtaisesti tarjoamalla aamuun mielenkiintoisia aiheita ja haastamalla katsojia ajatuksiin. Ylen aamu-tv on ajankohtaistoimitusta, mutta uutispuolen kanssa vahvassa vuorovaikutuksessa. Haemme toki myös uutisellisuutta mukaan omiin aiheisiimme vieraidemme kanssa, muistuttaa Sanna.

Päivä alkaa pikkutunneilla

    Aamutelevision työt alkavat maskissa jo aamuneljältä, mutta uutisrumban painaessa tahtiaan ovat mahdolliset päivitykset käytävä läpi tätäkin ennen. Mikäli ajankohtaisessa maailmassa on tapahtunut jotain todella pysäyttävää tai on jokin erikoistilanne, niin kyllä tietoa saadaan toimittajalle vaikka keskellä yötä.
Vielä ennen varsinaista lähetystä jää aikaa muokata käsikirjoituksia omiin osuuksiin viime hetken päivityksillä. Journalistisesti haastavimpia ovat erikoistilanteet, joissa uutistapahtuma elää vielä aamun aikana. Kuinka nopeasti saat oleelliset tiedot ja kuinka oleellisista ja luotettavista lähteistä, nostaa Sanna esiin.
Ylen aamu-tv:n toimittajat saavat itse taustoittaa ja valmistella haastattelujansa, mikä Sanna Savikon mielestä on mahtavaa. Olennaista lähetysten kokonaisuuden kannalta on kuitenkin tiimityö, jossa koko paketti tuottajan, ohjaajan, uutisten taustatuen ja tekniikan kanssa saadaan kunnolla rullaamaan.
Yhteishenki on tärkeää jo poikeuksellisine työaikoineenkin ja sitä on kehuttu myös talomme sisältä, kertoo Sanna.

Tietopankki kasvaa

Toimittajaryhmän jäsenille kertyy keskimäärin 2 suoraa lähetystä viikossa ja loppuaika menee ideointiin ja valmisteluihin. Oma uteliaisuus ja kiinnostus vain lisäävät työn mielekkyyttä ja sen kylkiäisenä ollaan hyvin kartalla moneen suuntaan alati muuttuvassa ajankohtaismaailmassa.
Uutisia ja kaikkea mahdollista urheilua myöten tulee seurattua jopa liikaakin. Koska teemme ohjelmaa niin erilaisista aiheista, väkisinkin tulee seurattua laajasti erilaisia asioita. Perustietämys kasvaa koko ajan kuin itsestään ja se on arvokas pohja tähän työhön, painottaa Savikko.
Sanna Savikko on muiden tiimiläisten ohessa vetänyt myös maanantaiaamujen urheilun yhteenveto-osuutta Jälkihikeä. Kun varsinkin urheilun saralla kaikki mielenkiintoinen tapahtuu viikonloppuisin, asettaa se erityishaasteita varhaisen maanantain ohjelmaosuuteen.
Aiheet vieraiden kanssa käydään läpi jo edeltävänä perjantaina tulevaa lähetystä silmällä pitäen, mutta vielä aivan viime minuuteille saakka Jälkihikeä saatetaan muuttaa tuloksista ja tilanteista riippuen. Sitähän oikein toivoo, että tapahtuisi paljon ja uutta, jotta saataisiin aiheisiin aina viimeisin päivitetty tieto, summaa loppuun Sanna.

Teksti ja kuva: Hessu Pirhonen

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta IHMISET

 • IHMISET

  Itsenäistymistä ja itsetuntemusta

  Kirjoittanut

  Kullannuppujen toisella tuotantokaudella äiti ja tytär hakevat tukea toisistaan kaupunkielämän hysteerisessä pyörityksessä, jossa on välillä vaikea...

 • IHMISET

  Kotimaisten poliisisarjojen vyöry

  Kirjoittanut

  Poliisityötä, nyrkkeilyä ja perhe-elämää Suomen suurimmassa ja harvaan asutuimmassa poliisipiirissä Lapissa. Saara Kotkaniemi tähdittää uutuusdraamaa Pohjoisen...

 • IHMISET

  Hyvää Joulua

  Kirjoittanut

  Kuusijuhlan suora lähetys Yle TV1:ssä alkaa aattona heti joulurauhan julistuksen jälkeen ja jatkuu iltaan asti suosikki-vieraiden,...

 • IHMISET

  Loppuvuodesta palataan Ivaloon

  Kirjoittanut

  Ivalon toinen kausi starttaa vuodenvaihteessa televisiossa ja jo joulukuun lopussa Areenassa. Nina Kautsalo (Iina Kuustonen) on...

 • IHMISET

  Kotimaista sen olla pitää

  Kirjoittanut

  Suomalainen menestysresepti etsii jälleen uutta kotimaista hittituotetta ruokakauppoihin. Ohjelmasarjassa seurataan kuuden ruokaideaansa intohimolla kehittelevän finalistin matkaa...

Ylös