Seuraa meitä

Janne Kataja Kalevi Keihäsenä

IHMISET

Janne Kataja Kalevi Keihäsenä

Legendaarisen Kalevi Keihäsen tarina muuntuu ensi
keväänä nähtäväksi televisiosarjaksi. Pääosaa esittää hämmästyttävästi esikuvaansa muistuttava Janne Kataja. Muissa rooleissa nähdään mm. Katajan hyvä ystävä Aku Hirviniemi, stuertti Tapiona, Hannele Lauri Keihäsen oikeana kätenä Sirkkana sekä Jenni Banerjee lentoemäntä Armina. Kaupunki Sanomat tavoitti Janne Katajan kesken kiireisten kuvausten.

Mistä lähti alun perin idea tehdä TV-sarja yhdestä 70-luvun ikonisimmasta liikemiehestä sekä mediapersoona Kalevi Keihäsestä?
–Noin viisi vuotta sitten pohdin, miksi Kalevi Keihäsestä ei ole tehty elokuvaa. Aloin hahmottelemaan, minkälainen voisi olla Kalevi Keihänen, Keihäsmatkatelokuva. Tutkin asiaa iltaisin kuukausitolkulla ja mietin, että se on niin laaja tarina, joten elokuva olisi sille jopa liian pieni formaatti. Tarinan sisältö on niin runsas. Päädyttiin siihen, että televisiosarjassa voisi ylipäänsä kertoa hauskoista kommelluksia seuramatkoilta, kertoo Janne Kataja TV-sarjan synnystä.
–Tämä on siis fiktiivinen tarina, jossa on sekoitettu totuutta ja tarinaa. Draamasarja, jossa on myös mukana komediaa, hän jatkaa.
Toiko 70-luvun ajankuvan luominen paljon haasteita?
–70-luku oli hienoa aikaa. Epookki on aina kallista tehdä ja toteuttaa. 70-luvun ilmapiiri on mukava toteuttaa, selkeän ja värikkään muotokielensä tähden. Silloin elettiin tavallaan sellaista vapautuneisuuden aikaa, kuvailee Kataja.

Monenlaisia kommelluksia

Ilkka Vainio on sarjassa mukana näyttelemässä isäänsä Juha ”Junnu” Vainiota, jonka kappale Suomalaiset Seiväsmatkat toi aikoinaan mukavasti lisähuomiota Keihäsmatkoille. Keihäsmatkat oli ensimmäinen yhtiö, joka kuljetti aivan tavallisia suomalaisia etelän lämpöön. Koneissa viina virtasi, tupakka paloi ja laulu raikasi (jopa toimittaja muistaa tämän omasta lapsuudestaan). Totuus oli tässä tapauksessa jopa tarua hurjempaa. Ammentaako sarja paljonkin tuosta näkökulmasta?
–Televisiosarjassa toki myös tupakka palaa ja viina virtaa, mutta ne eivät ole millään tavalla pääosassa. Sarjassa on mukana myös hauskoja tapahtumia yleensäkin seuramatkoilta, sillä siitä aiheesta voi ammentaa juttuja, vaikka millä mitalla, Janne Kataja kertoo.
Janne joutui hieman lisäämään elopainoaan roolia varten, oliko painon lisääminen sarjaa varten haastava tehtävä?
–Noin kuuden kilon elopainon kerääminen ei ollut kovin paha saada aikaan. Oikealla asennolla, vartalon käännöllä ja lonkkaa eteenpäin kääntämällä saa vatsan näyttämään riittävän suurelta. Koska olen lyhyt ihminen, niin vartalon saa helposti näyttämään suuremmalta kuin se todellisuudessa onkaan, Kataja paljastaa kuvauksien kikkoja.

Kuvauksia ulkomaita myöten

Sarjan kuvauksia tullaan tekemään myös Turkissa, joka ulkokohtauksissa esittää sarjassa muitakin maita. Kysyimme Janne Katajalta sijoittuuko siellä tehtävissä kohtauksissa mikään legendaariseen Mallorcan hotelli El Pasoon?
–Monikin kohtaus on saanut inspiraation hotelli El Pasosta, mutta kun kyseessä on fiktio, niin nimi ei välttämättä ole lopputuloksessa juuri sama. Turkissa kuvataan paljon ulkomaille sijoittuvia kohtauksia ja Turkki esittää siis myös muita maita.
Keväällä on odotettavissa sarja, jossa sattuu ja tapahtuu. Aihepiirinsä vuoksi se kerännee hyvät katsojaluvut. Lopuksi tiedustelimme Janne Katajalta, mitä riihimäkeläisyys merkitsee hänelle?
–Riihimäkeläisyys merkitsee minulle huumorintajuista kaupunkisielukkuutta. Riihimäellä on hyvät alagenret ja hyväksyvä sekä huumorintajuinen ilmapiiri, kuvailee Janne kotikaupunkiaan.

Teksti: Leo Gelhar

Mainos
Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta IHMISET

 • IHMISET

  Kymmenen vuotta UMK:ta

  Kirjoittanut

  Suomen suurin musiikkishow Uuden Musiikin Kilpailu kerää suomalaiset ruutujen ääreen lauantaina 20. helmikuuta klo 21, kun...

 • IHMISET

  Arman ja hyytävät rikokset

  Kirjoittanut

  Arman ja Suomen rikosmysteerit -sarjan 4. kaudella keskitytään kymmeneen suomalaisia järkyttäneeseen henkirikokseen ja tarinoihin niiden taustalla....

 • IHMISET

  Kymmenen vuotta ääniä

  Kirjoittanut

  The Voice of Finland viettää 10. juhlakauttaan. Varsinaisen laulukisan rinnalla kulkee Ruudussa alkava The Voice of...

 • IHMISET

  Pohjoisen rikostarinoita

  Kirjoittanut

  Kymmenosaisen Ivalo-rikossarjan tarina saa alkunsa kun ivalolainen poliisi Nina Kautsalo (Iina Kuustonen) löytää kahlehditun naisen syrjäisen...

 • IHMISET

  Joulun Kuusijuhla

  Kirjoittanut

  Kuusijuhlan suora lähetys Yle TV1:ssä täyttää jouluaaton heti joulurauhan julistuksesta aina iltayhdeksään asti. Joulusta nautitaan yhdessä...

Ilmoitus

Uusimmat artikkelit

Ilmoitus
Mainos
Ylös