Seuraa meitä

Niko Ahvonen ja soulin sanomaa

IHMISET

Niko Ahvonen ja soulin sanomaa

Niko Ahvosen hetket kuluvat odottavan jännittävissä
tunnelmissa. Uusi levy on valmistumaisillaan ja siihen liittyvät
viimeistelyt kiinnostavat miestä tietysti eniten. Levyprosessiin
liittyy myös pientä extra-jännitystä.

–Ollaan tehty Tilanteen herrat- bändin kanssa albumillinen biisejä, joiden tarkka määrä on vielä mietinnässä. Mitja Tuurala on tuottanut ja suurelta osin myös sovittanut levyn. Biisit ovat pääosin mun omia tekemiä, mutta myös yhteistyössä kasattuja. Hahmotelmat ovat lähteneet omasta päästäni ja Mitja on sitten väritellyt niitä tietysti myös muun bändin kanssa.
Luvassa on suomenkielistä matskua laidasta laitaan kuten ennenkin, mutta tottakai siellä se amerikkalainen rytmimusiikki on juurena, Ahvonen kertoo.
–Soulhan on juttu, joka toimii parhaiten keikkasetin selkärankana. Se pitää jengin liikkeessä ja siihen rytmiin tullaan aina jossain kohtaa. Tällä levyllä ei nojata kuitenkaan pelkästään souliin, vaan mukaan mahtuu muutakin, Niko sanoo.
Julkaisusta on tarkoitus laittaa markkinoille paketti, josta löytyy formaatti jokaiseen musiikin kuuntelijan tarpeeseen, eli albumikokoinen levy josta löytyy mukana sekä cd, että latauskoodi.
–Miksi julkaista eri painoksia, vaan mieluummin koko satsi samaan pakettiin. Albumin kanteen saa kaiken tiedon isoon tilaan ja kuunneltava matsku mahtuu sisään yhteen koteloon. Erittäin yksinkertainen ja toimiva tapa julkaisulle, pointtaa Niko

Pohdinnan paikka

Lisäjännitystä Niko Ahvonen & Tilanteen herrat- julkaisulle tuo seikka, että sille ei ole vielä olemassa levy-yhtiötä.
–Etsin levylle sellaista julkaisijaa, joka on valmis näkemään vaivaa samalla tasolla kuin itse ollaan duunia tehty jo tässä vaiheessa. Tällä tarkoitan, että julkaisijan täytyy olla levystä innoissaan ja valmis panostamaan sen eteen promootioineen päivineen.
Aiemmin on mennyt niinkin, että pienissä hyvissä firmoissakin rahkeet ovat tässä kohtaa loppuneet, Niko Ahvonen miettii. Pitkän linjan tekijä odottaa levylle oikeanlaista tahoa toimimaan, ettei se julkaisun jälkeen jää vain oman kannattelun, somen ja viidakkopuhelimen varaan.
Levybisnes on tietyllä tapaa raakaa touhua ja näin se on ollut jo 50- luvun Amerikoista saakka, mutta levyn pitää kuulua ja olla esillä. Levystä kuuluu huolehtia ja tämän pitäisi tapahtua oikeaan aikaan eri foorumeilla. Kun levy on löytänyt tiensä radioiden ja ylipäätänsä median kautta oikeisiin käsiin, on se löytänyt paikkansa ja yleisö osaa seurata perässä.
Jos julkaisu heitetään pihalle tyyliin hui-hai ja hallelujaa, ei homma voi toimia.
Niko Ahvonen uskoo kuitenkin, että levylle löytyy julkaisija, mutta hieman änkyrä- mielessäkin heittää asiasta:
–Sen voin kuitenkin sanoa, että jos mä en löydä noitten mainittujen määritteiden pohjalta sopivaa tahoa, niin tätä ei julkaista. Siinä menee valtavasti vaivalla tehtyä duunia hukkaan, mutta tyhjille ei lähdetä vetämään.

Niko Ahvosen käden ojennus

–Huomasin, että olen kirjoittanut levylle aika monta sellaista biisiä, joissa on kysymys eräänlaisesta käden ojennuksesta. Näissä näkyy ja kuuluu varmasti kaikki se mitä tähän viidenkympin ikään on matkalta mukaan kertynyt, eli puhutaan aiheista joissa tartutaan tärkeisiin ihmisiin ja asioihin kiinni. Niihin jotka ovat lähimpänä tai jotka sitä tarvitsevat. Sehän nimenomaan on soulia, tähdentää Niko
–Kyllähän mä näitä asioita varmasti hain jo silloin nuorempanakin tässä jutussani, mutta en ehkä silloin tiennyt mitä tarkoitin.
Tai sitten peilataan omaa tai useimpienkin tuntemieni kavereiden elämää tässä omassa kummallisessa kotelossaan, josta kertoo levyn Tee se itse mies- kappale.
Tottakai siellä levyllä pitää olla buugi-luuta ja muuta, mutta sananhelinä- tekstien kirjoittaminen ei tunnu kiinnostavalta.
–Mä yritän laittaa päivänpaistetta pahaan ja pimeäänkin päivään. Se on tää juttu ja kun tulevalla levyllä laulussa kysytään Tuut sä messiin?, niin noinhan se oikeastikin pitäis mennä. Tarjotaan kättä ja otetaan toinen mukaan ja huomioon, Ahvonen päättää.

Niko Ahvonen
& Tilanteen herrat trio keikalla Manalassa la 1.6.

Teksti: Hessu Pirhonen

Kuva: Jiri Halttunen

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta IHMISET

 • IHMISET

  Hullunkuriset perheet

  Kirjoittanut

  Venla-palkitun Atte Järvisen ohjaaman ja käsikirjoittaman Sunnuntailounaan uusi tuotantokausi alkaa maaliskuussa. MTV-alkuperäissarjan neljännellä tuotantokaudella Eevi (Elena...

 • IHMISET

  Rikoksen anatomia saa uuden juontajan

  Kirjoittanut

  Rikoksen anatomian uutena juontajana nähdään Kristiina Komulainen, jonka johdolla perehdytään kahteentoista suomalaisia puhuttaneeseen ja koskettaneeseen rikokseen....

 • IHMISET

  Elämää Käärijän jälkeen

  Kirjoittanut

  Uuden Musiikin Kilpailu kasvoi areenaluokkaan. Seuraava euroviisuedustaja valitaan Tampereen Nokia Arenalla. Uuden Musiikin Kilpailu järjestetään 10....

 • IHMISET

  Hei, me lauletaan

  Kirjoittanut

  The Voice of Finlandin 13. tuotantokausi alkaa Nelosella tammikussa. Uudella kaudella nähdään kaksi uutta tähtivalmentajaa, kun...

 • IHMISET

  Musiikkiohjelman paluu

  Kirjoittanut

  Comebackin tekevässä Levyraadissa musiikkiin intohimoisesti ja avoimin mielin suhtautuvat raatilaiset kuuntelevat kotimaiset ja ulkomaiset kappaleet ja...

Ylös