Seuraa meitä

Miksi tunnelia ei selvitetä?

KOLUMNIT

Miksi tunnelia ei selvitetä?

Helsingin kaupungin strategia kirjaa, että ”Kaupunki selvittää ydinkeskustan viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta edistävän kävelykeskustan merkittävämmän laajentamisen sekä keskustan läpiajoliikennettä ja satamien raskasta liikennettä katutilassa vähentävän maanalaisen kokoojakadun edellytykset. Toteutuessaan kokoojakatu rahoitetaan isolta osin tienkäyttömaksuin.”

Maanalaisen kokoojakadun toinen nimi olisi tietenkin tunneli ja selkokielellä Helsingin siis tulisi selvittää tunnelin edellytyksiä. Kolmisen viikkoa sitten SDP:n Helsingin valtuustoryhmä kuitenkin ilmoitti, että ryhmäkokouksen enemmistö on päätynyt sille kannalle, ettei se kannata Helsinkiin suunniteltua keskustatunnelia. Tämä tarkoittaa, että hanke on kaatumassa.

Minun ja Helsingin RKP:n mielestä olisi pitänyt antaa tilaa selvitykselle ja aidolle poliittiselle keskustelulle. Olisi ollut syytä tarkasti selvittää ympäristö- ja liikennevaikutukset sekä tunnelin eri rahoitusvaihtoehdot. Eikö politiikassa juuri tule olla tilaa avoimelle keskustelulle ja vuoropuhelulle puolueiden ja kansalaisten kesken?
Suunnitelmien mukaan tunneli olisi rakennettu kulkemaan Länsiväylältä Hermannin rantatielle. Siihen kaavailtiin liityntätunneleita Sörnäisistä, Katajanokalta, Kruununhaasta, Eteläsatamasta, Jätkäsaaresta ja Punavuoresta tai Eirasta. Tunneli olisi voinut luoda helpotusta Helsingin uusien eteläisten kaupunginosien puuroutuneelle liikenteelle ja Helsingin satamien ruuhkille. Tunneli olisi myös voinut kehittää julkista liikennettä, kävelykeskustaa ja ylipäätänsä viihtyvyyttä.
Keskustatunnelilla on pitkä historia. Olisin toivonut, että oltaisiin tällä valtuustokaudella päästy yhteisymmärrykseen siitä miten Helsingistä oltaisiin voitu tehdä viihtyisämpi ja sujuvampi. Erityisesti olisin halunnut nähdä rehellisiä ja realistisia vaihtoehtoja nykyisille ja tuleville asukkaille Jätkäsaaressa, Hernesaareessa ja Katajanokalla. Tällä kertaa ainakin minusta tuntuu, että sanotaan vaan ei, ilman keskustelua tai vaihtoehtoja. Harmittaa.

Silja Borgarsdóttir Sandelin
Helsingin kaupunginvaltuutettu ja
RKP:n varapuheenjohtaja

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös