Seuraa meitä

Translakihanke haastaa naisten oikeudet ja lasten kasvurauhan

KOLUMNIT

Translakihanke haastaa naisten oikeudet ja lasten kasvurauhan

Hallitus on joulukuussa tuomassa esityksen itsemääräämisoikeuteen perustuvasta translaista. Valmistelusta on syytä käydä avointa keskustelua. Translain uudistamista vauhdittavassa kansalaisaloitteessa juridisen sukupuolensa voisi muuttaa omalla ilmoituksella, ilman tähän asti vaadittua lääketieteellistä selvitystä. Myös lapsille on vaadittu oikeutta muuttaa sukupuolensa.
Tutkimusten mukaan murrosiän kokemukset sukupuoli-identiteetin epäselvyyksistä ovat valtaosin ohimeneviä. Hormonihoidot, rintojen poisto ja sukuelinten leikkaukset aiheuttavat palautumattomia vaurioita, joita monet katuvat vuosien jälkeen.
Translain ulottaminen alaikäisille on johtanut vanhempien kasvatusvastuun kaventumiseen. Kanadassa isä on tuomittu ”perheväkivallasta” pelkästään sen vuoksi, että hän on puhutellut tytärtään syntymäsukupuolen mukaisesti. Translakeja edistävät tahot ovat myös aktiivisesti ajaneet rajoituksia sananvapauteen. Asiallinen keskustelu on saattanut johtaa vihapuhesyytöksiin. Transpolitiikka kietoutuukin voimakkaasti cancel-kulttuuriin, jonka tavoitteena on eristää ”vääriä” mielipiteitä esittävä sosiaalisesta piiristään, asettaa boikottiin tai saada menettämään työpaikkansa.

Suomen lainsäädäntö ei tunne kolmatta sukupuolta. Biologisestikin sukupuolia on vain kaksi. Intersukupuolisuus on sukupuolen kehityshäiriö, joista kärsiviä syntyy vain muutamia vuosittain. Transnuoret sen sijaan ovat pääsääntöisesti syntyneet normaalisti tyttöinä ja poikina. Keskustelussa on sekoitettu sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti. Ihmisen perustietona voidaan kysyä ikää, mutta ei sisäistä kokemusta iästä. Myytti ”väärään sukupuoleen syntymisestä” on vaurioittanut yhä useamman nuoren elämän pysyvästi. Naista ei voi ”korjata” mieheksi tai päinvastoin leikkauksin ja hormonihoidoin. Geneettinen sukupuoli on kirjoitettu jokaiseen soluun, sen kromosomistoon, eikä sitä voi muuttaa.
Lakia uudistettaessa nousee esille erityisesti naisten ja tyttöjen turvallisuuden ja urheilumahdollisuuksien suojeleminen. Miten menetellään naisten ja miesten pukuhuoneiden ja saniteettitilojen urheilusarjojen, sukupuolikiintiöiden ja vankiloiden kanssa? Britanniassa keskustelua on herättänyt tapaus, jossa naisvangit joutuivat seksuaalisesti ahdistelluksi miehenä väkivaltarikoksista tuomitun transnaisen toimesta.
Biologinen sukupuoli on muodostanut perustan tasa-arvolaille, jonka tarkoitus on edistää naisten asemaa. Jos sukupuoli merkitsee käsitteenä väestöryhmän sijaan identiteettiä, miten väestöryhmään kuuluvien ihmisten oikeuksia voidaan edistää?
Sukupuolia on kaksi, mutta tytöillä ja pojilla tulee olla tilaa yksilöllisyydelle. Mitään ominaisuutta tai lahjakkuutta ei pidä leimata sukupuolen mukaan. Tyttöjä ja poikia tulee tukea löytämään omat vahvuutensa.
Sukupuoliristiriitaa kokevat ihmiset tarvitsevat tukea, mutta se ei saa tapahtua lasten kasvurauhan ja naisten oikeuksien kustannuksella.

Päivi Räsänen
kansanedustaja, lääkäri

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös