Seuraa meitä

Jouluna siivotaan koko talo

KOTIPLUS

Jouluna siivotaan koko talo

Pölyyntyneiden sälekaihtimien puhdistaminen saattaa tuntua työläältä. TTS Työtehoseura kokeili eri välineitä ja tapoja alumiinisten ja puisten sälekaihtimien puhdistamisessa.

Sälekaihtimet tarjoavat näppärää näkösuojaa ja varjoa auringolta, mutta keräävät myös pölyä ja likaa. Ikkunalasien väliin asennettujen sälekaihtimien likaantuminen on usein kiinteisiin ikkunoihin päälle asennettuja kaihtimia vähäisempää. Kaihdinten säännöllinen puhdistaminen on tarpeen, jotta pöly ja lika eivät pääse pinttymään. Mikäli tieliikenne ikkunan läheisyydessä on vilkasta ja ilmassa leijuu epäpuhtauksia, kaihtimet likaantuvat nopeasti.

Likaisuus ja materiaali ratkaisevat

Sälekaihdinten puhdistus kannattaa ajoittaa perusteellisemman siivouksen tai ikkunanpesun yhteyteen. Puhdistusmenetelmiä on monia ja toteutukseen vaikuttaa myös kaihdinmateriaali, joka on tavallisesti puuta tai metallia. Mikäli valmistaja on antanut puhdistukseen erityisohjeita, niitä on noudatettava. Ikkunan päälle asennettujen kaihtimien osalta hyvä lopputulos saavutetaan, kun kaihtimet irrotetaan ja puhdistetaan ulkona tai pesutiloissa, materiaalin ja mahdollisuuksien mukaan. Kevyemminkin konstein hommasta selviää, mikäli kaihtimia ei päästä pinttymään kovin likaisiksi.

Kaihdinten imurointi

TTS Työtehoseura kokeili viittä eri puhdistusmenetelmää. Kaihdinten imurointi pölynimurin pölysuutinta käyttäen on kohtuullisen nopea menetelmä. Kaihtimet suljetaan ja säleet imuroidaan imurin pienimmällä imuteholla rauhallisin, säleiden suuntaisin vedoin. Yhdellä vedolla puhdistuu 1–2 sälettä. Säleet imuroidaan molemmin puolin, eli kaihtimet käännetään välillä. Pinttynyt lika ja tahrat eivät imuroiden irtoa, mutta kevyt pöly lähtee.

Sälekaihdinpuhdistimet

TTS testasi kahta eri sälekaihdinpuhdistinta. Sini-sälekaihdinpuhdistin sopii lähinnä irtopölyn poistoon sälekaihtimista. Pesimen harjakset asettuvat sälekaihtimien väliin, joten säleet puhdistuvat niitä vaakasuorassa harjatessa molemmin puolin. Puhdistinta käytetään kuivana ja sillä voidaan puhdistaa jopa 4–5 sälettä kerrallaan, kun harjakset asettelee huolellisesti säleiden väliin. Vaihtoehtoisesti säleet voidaan kääntää alaspäin, jolloin puhdistaminen on vielä nopeampaa. Harjan voi pestä vedellä ja miedolla pesuaineella.
Iisi- sälekaihdinpuhdistin sopii sekä pölyn poistoon että tahrojen puhdistamiseen. Mikrokuituisella pesinosalla voi puhdistaa kerrallaan kaksi sälettä molemmin puolin, säleiden suuntaisesti pesintä vetäen. Kevyesti likaantuneet, pölyiset kaihtimet puhdistetaan kuivalla pesimellä. Pesin kostutetaan, jos kaihtimissa oleva lika ei lähde kuivalla pesimellä. Mikrokuitupesimen voi pestä pyykinpesukoneessa 40 asteessa ilman huuhteluainetta.

Lampaanvillainen pölyhuiska

TTs kokeili Sini -pölyhuiskaa, joka sopii kevyesti pölyyntyneiden sälekaihtimien puhdistamiseen. Kaihtimet suljetaan ja pölyhuiskaa liu’utetaan kaihdinpinnalla pyörittävin liikkein ylhäältä alaspäin. Kaihtimet puhdistetaan molemmin puolin. Huiskaa käytetään kuivana ja se puhdistetaan käytön jälkeen imuroimalla tai ravistelemalla ulkona.

Mikrokuituliina

Mikrokuituliinalla puhdistuvat sekä pöly että tahrat. Sälekaihtimet voidaan pyyhkiä niiden ollessa kiinni tai auki. Säleiden molemmat puolet saadaan puhdistettua samanaikaisesti, kun kaihtimet ovat auki. Menetelmällä saavutetaan hyvä tulos, mutta yksitellen tapahtuva säleiden puhdistus vie aikaa. Suljetut, alas lasketut kaihtimet puhdistetaan ylhäältä alas pyyhkien, mikä sujuu nopeasti, mutta puhdistustulos ei ole edellisen veroinen. Kuivana mikrokuituliina varautuu sähköisesti ja sitoo pölyä. Nihkeäksi kostutettuna liina puhdistaa myös muuta likaa ja rasvaa, jopa ilman pesuaineita.

Kuva: Sinituote

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

Ylös