Seuraa meitä

Nyt on oikea hetki kylvää tomaatti

KOTIPLUS

Nyt on oikea hetki kylvää tomaatti

Korona-aikana kiinnostus puutarhaharrastukseen on lisääntynyt; pihat, parvekkeet ja terassit valjastetaan nyt kasvattamiseen. Maaliskuun puolivälistä alkaen luonnonvaloa on riittävästi taimien esikasvatukseen ja on aika kylvää tomaatti, yksi tämän kevään suosikkikasveista.

Kotona vietetty aika on saanut monen innostumaan taimien kasvattamisesta. Kasvattaminen tuo konkreettista tekemistä ja kasvun ihmeen seuraaminen antaa onnistumisen iloa. Tomaatit ja muut vihannekset sekä yrtit koetaan erityisen kiinnostavina.
Kasvattamalla itse siemenestä asti pääsee kokeilemaan monenlaisia lajikkeita. Siemenvalikoima on paljon runsaampi kuin keväällä myytävien taimien valikoima.
‒ Tomaatteja on monenlaisia. Aloittelijalle helpoimpia ovat amppeli- ja pensastomaatit. Sitten, kun halutaan enemmän satoa, kannattaa kasvattaa myös runkotomaatteja. Ne voivat kasvaa kesän aikana jopa 2−3 metriä korkeiksi, mutta tuottavat huomattavasti suuremman sadon kuin amppelitomaatit, kertoo puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.
Tomaatille sopiva taimikasvatusaika sisällä on noin kahdeksan viikkoa, sen jälkeen taimet pitäisi saada istutettua oikealle kasvupaikalleen. Liian pitkä taimikasvatusaika saa taimet venymään honteloiksi. Jos istutat taimet kasvihuoneeseen tai lasitetulle parvekkeelle, sopiva kylvöaika on maaliskuun puolivälissä. Avomaalle istutettavat taimet ehtii kylvää vielä huhtikuun alussa.

Kastele multa ennen kylvöä

Siemenet voidaan kylvää pieniin ruukkuihin, lokerikkoihin tai laakeaan astiaan hajakylvönä. Mullaksi valitaan kylvöihin ja taimikasvatukseen tarkoitettu multa, koska sen rakenne ja ravinnepitoisuus on valmiiksi taimille sopiva. Kylvömultaan on voitu lisätä myös hyötymikrobeja, jotka nopeuttavat taimien kasvuunlähtöä.
‒ Multa kannattaa kostuttaa ennen kylvöä. Sopiva vesimäärä on noin desilitra vettä multalitraa kohti. Esikostutuksen etuna on, että kylvön jälkeen taimettumiseen asti kastelu voidaan hoitaa sumuttamalla eikä kasteluvesi vie siemeniä mennessään, vinkkaa Riikka Kerttula.
Tässä vaiheessa lisätään kylvöastiaan nimilappu mitä siihen on kylvetty, ja kylvös peitetään löyhästi muovikelmulla. Itäminen nopeutuu lämpimässä, joten kylvöastin voi nostaa esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmityksen päälle.
‒ Tomaatin itämiseen kuluu aikaa muutamasta päivästä noin viikkoon. Kylvöstä tarkkaillaan päivittäin. Kun ensimmäiset vaaleat varret alkavat työntyä mullasta, kannattaa kylvös nostaa välittömästi valoon, Kerttula jatkaa.

Älä unohda lannoitusta

Tomaatintaimi koulitaan, eli istutetaan yksittäin isompaan ruukkuun, noin kolmen viikon kuluttua kylvöstä. Jotta lannoitus ei unohtuisi, ruukutusvaiheessa kannattaa tehdä varastolannoitus: Ruukun reunaan tehdään pohjaan asti ulottuva kolo, johon annostellaan pari ruokalusikallista kanankakkarakeita. Lannoiterakeet peitetään kerroksella multaa.
Istuta tomaatit lopulliselle kasvupaikalleen kasvihuoneeseen, parvekkeelle tai lämpimälle seinustalle vasta hallanvaaran väistyttyä. Lämpötila ei saisi istutuksen jälkeen laskea alle kymmenen asteen. Totuta taimia kirkkaaseen auringonvaloon ja viileämpään lämpötilaan ulkoiluttamalla niitä päivällä kasvuharson alla ennen istutusta.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

Ylös