Seuraa meitä

Koiran vaaranpaikat

KOTIPLUS

Koiran vaaranpaikat

Koiralle voi kesällä sattua kaikenlaista: kyy voi purra, koiralle voi tulla lämpöhalvaus tai uimisen seurauksena koiralle voi tulla hot spot tai vesihäntä. Agria Eläinvakuutus listaa yleisimpiä kesän vaaroja koirille. Koiralle kannattaa antaa punkkikarkoite jos liikutte alueilla jossa on paljon punkkeja.

Lämpöhalvaus
Koiralle voi tulla lämpöhalvaus, jos se joutuu olemaan ahtaassa ja lämpimässä tilassa kuten pysäköidyssä autossa kesähelteillä. Lämpöhalvauksen saanut koira alkaa läähättää voimakkaasti ja saattaa menettää tajuntansa. Muita oireita ovat kuolaaminen, levottomuus ja tärinä. Pahimmillaan lämpöhalvaus voi johtaa koiran menehtymiseen.

Kyyn purema
Kyyn purema on koiralle vaarallinen. Kyy puree koiraa yleensä huuleen, kuonoon tai tassuun. Puremakohta on yleensä turvonnut ja siinä voi näkyä kyyn hampaanreiät sekä mustelmamainen värimuutos. Lievissä tapauksissa purema aiheuttaa ainoastaan turvotusta, mutta vaikeammissa tapauksissa kyyn erittämä myrkky vahingoittaa koiran elimistöä, mikä voi johtaa koiran menehtymiseen.

Hyönteisen pisto
Yksittäiset ampiaisen tai muiden hyönteisten pistot ovat yleensä koiralle vaarattomia. Pistokohta saattaa punoittaa, kutista ja turvota hieman, mutta oireet häviävät usein itsestään. Osa koirista voi kuitenkin saada pistoksesta allergisen reaktion. Hyönteisen pisto on vaarallisin koiran suussa tai nielussa, sillä silloin hengitystiet voivat turvota ja aiheuttaa hengitysvaikeuksia.

Haavat
Pienet pintahaavat paranevat useimmiten itsestään, mutta syvä haava voi tulehtua, varsinkin kesällä. Haava tulisi aina puhdistaa ja tutkia. Syvä haava tulisi ommella eläinlääkärissä ensimmäisen 6 tunnin aikana paranemisen nopeuttamiseksi.

Grilli- ja piknik-ruokien jämät
Monet grilliherkkujen ja piknik-ruokien jämät eivät sovellu koiralle vaan voivat jopa olla vaarallisia, jos koira syö niitä. Erityisesti maissintähkät, jäätelötikut ja luut sekä ruodot ovat koiralle vaarallisia, sillä ne voivat jumittua tai vahingoittaa koiran ruoansulatuskanavaa, esimerkiksi aiheuttaa suolistotukoksen tai haavan vatsalaukkuun.

Hot spot
Koiran kostea ihotulehdus eli hot spot on erityisesti pitkä- ja paksuturkkisten sekä uimista rakastavien koirien yleinen kesävaiva. Hot spot saa usein alkunsa pienestä haavasta, hyönteisen tai punkin puremasta tai uimisen jälkeen kosteasta turkista, joka aiheuttaa tulehduksen koiran paksun karvapeitteen alla.

Vesihäntä
Koiralle voi tulla vesihäntä, jos turkki ei kuivu kunnolla uimisen jälkeen ja koiran takapää on pitkään kylmä. Vesihäntä uusiutuu herkästi ja voi aiheuttaa myös muita vaivoja hännän tyven hermoissa eli kuivaa koira aina huolellisesti, erityisesti selkä ja hännäntyvi.

Sinilevämyrkytys
Älä anna koiran juoda vettä tai uida vedessä, jossa on sinilevää, sillä koiralle voi tulla sinilevämyrkytys. Sinilevämyrkytyksen oireita ovat muun muassa levottomuus, tärinä tai vapina, oksentelu, huojuminen ja krampit.

Punkit
Punkit voivat levittää sairauksia kuten borrelioosia eli poista punkit aina mahdollisimman pian ja käy koiran turkki läpi päivittäin punkkien varalta. Jos koirallasi on usein punkkeja, kannattaa hankkia jokin punkkikarkote apteekista tai eläinklinikalta.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

Ylös