Seuraa meitä

Marttojen resepteillä hyviä aterioita

KOTIPLUS

Marttojen resepteillä hyviä aterioita

EU-ruoka-avun jakelupisteissä on tänä syksynä tarjolla Marttojen tekemään reseptivihkoa. Maukasta EU-ruokakassista -vihko sisältää helppoja reseptejä, jotka perustuvat ruoka-avun tuotteiden käyttöön. Reseptien raaka-aineluettelot ovat lyhyitä, ja ruokien valmistamiseen tarvitaan EU-ruokakassin sisältämien tuotteiden lisäksi korkeintaan muutamaa ainesta, kuten kananmunia, kasviksia tai mausteita.

Suomessa jaetaan vuosittain noin 1,9 miljoonaa kiloa EU-ruoka-aputuotteita. Lisäksi osa jakeluun osallistuvista organisaatioista jakaa myös lahjoituksena saatua ruokaa, niin sanottua hävikkiruokaa. Reseptivihkoa on painettu 70 000 kappaletta, ja sitä on saatavilla ruoanjakopisteissä ympäri Suomea. Vihko on toteutettu Marttaliiton ja Ruokaviraston yhteistyönä.

– Haluamme nostaa jaettavan ruoan arvostusta. Ruokakassin aineksista ja hävikkiruoasta saa yhtä herkullista kuin ostetuista raaka-aineista, sanoo koordinaattori Piia Aho Marttaliitosta.

10 elintarviketta

EU-ruokakassi sisältää 10 peruselintarviketta: vehnäjauhoja, sämpyläjauhoja, puurohiutaleita, pastatuotteen, lihasäilykettä, hapankorppuja, aamiaisviljavalmistetta (mysli), hernekeittoa, maitojauhetta ja perunasosejauhetta. Suomessa jaettavat ruoat ovat täkäläisten ravitsemussuositusten mukaisia. Tuotteiden valinnassa otetaan huomioon ruokavalion monipuolisuus, elintarviketurvallisuus, säilyvyys, kuljetettavuus ja varastointimahdollisuudet. Tuoretuotteita tai kylmäsäilytystä vaativia tuotteita ei valikoimaan voida lisätä. Ruokavirasto huolehtii elintarvikkeiden kilpailuttamisesta ja kumppaniorganisaatiot avun jakamisesta. Paikalliset yhdistykset ja seurakunnat hoitavat ruoan jakelun. Työhön osallistuu paljon vapaaehtoisia. EU-rahoitteista ruoka-apua on jaettu Suomessa vuodesta 1996 lähtien. Rahoituksesta vastaa Vähävaraisille suunnattu eurooppalaisen avun rahasto FEAD (The Fund for European Aid to the Most Deprived).

Helppoja reseptejä

Maukasta EU-ruokakassista -vihko sisältää mm. tämän pannukakkureseptin:

PERUNAPANNARI

6 dl vettä

1,5 dl maitojauhetta

3 kananmunaa

1 dl perunamuusijauhetta

2 dl vehnäjauhoja

0,5 tl suolaa

0,5 dl öljyä

Sekoita vesi ja maitojauhe keskenään. Lisää joukkoon kananmunat ja sekoita. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita munamaitoon. Lisää lopuksi öljy. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pannukakku on hyytynyt ja pinta saanut väriä. Tarjoa esimerkiksi salaatin, tonnikalan tai raejuuston kanssa, tai makeana herkkuna hillon kera.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

Ylös