Seuraa meitä

Ovatko kierrätyksen eri tyylit hallussa?

KOTIPLUS

Ovatko kierrätyksen eri tyylit hallussa?

Suomalaisilla ei enää mene sormi suuhun lamppujen kierrätyksessä, vaikka kodin eri lampputyypit tuleekin kierrättää eri tavoin. SER-kierrätyksen teettämä selvitys paljastaa, että useimmat kuluttajat osaavat kierrättää lamput oikein. Erityisesti lamppujen kauppakeräys on tullut suomalaisille tutuksi. Käytettyjä lamppuja palautettiin kauppoihin viime vuonna ennätysmäärä.

Hehku- ja halogeenilamput sekä autojen lamput voi laittaa tavalliseen sekajätekeräykseen, mutta vanhoille energiansäästö- ja ledilampuille sekä kiinteille ledivalaisimille oikea osoite on sähkö- ja elektroniikkaromun SER-keräyspiste.
Käytetyt lamput voi useimmiten palauttaa myös lamppuja myyviin kauppoihin. Kuluttajat ovatkin löytäneet hyvin kauppojen palautuspisteet, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta kertoo.
–Viime vuonna kauppakeräyspisteisiin palautunut lamppujen määrä ylitti odotukset selkeästi, Suur-Uski toteaa.

Kierrätä energiatehokkaat lamput

Motivan Harkka selvityksen (2018) mukaan yli 50 prosenttia kotitalouksista valaisee kotinsa jo pääosin ledi- tai energiansäätölampuilla. Vain pienessä osassa kotitalouksia energiatehokkaat lamppuvalinnat eivät ole vielä valaistuksessa pääroolissa.
–Energiatehokkaan valaistuksen käyttäminen edellyttää, että käytetyt energiansäästö- ja ledilamput palautetaan kierrätykseen ja hyödyntämiskelpoiset materiaalit saadaan uusiokäyttöön, asiantuntija Päivi Suur-UskiMotivasta sanoo.
Motiva, Kiinteistöliitto ja julkisia jätehuoltolaitoksia edustava KIVO ovat julkaisseet lamppujen lajitteluohjeen, jonka isännöitsijä, huoltoyhtiö tai kuka tahansa taloyhtiön asukas voi tulostaa taloyhtiön jätekatokseen tai ilmoitustaululle.
–Voit tehdä helposti pienen ympäristöteon kierrättämällä omat käytetyt lamput. Viemällä lajitteluohjeen omaan jätekatokseen, autat muitakin kierrättämään oikein, Suur-Uski kannustaa.
Lajitteluohje on tulostettavissa osoitteessa www.lampputieto.fi/kerayspisteet. Lampputieto -sivustolta löytyy myös vinkkejä lamppujen valintaan sekä tarkemmat kierrätysohjeet. Lähimmän jätehuoltoyhtiöiden ylläpitämän SER-keräyspisteen sijainnin voi tarkistaa www.kierratys.info -sivustolta.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

Ylös