Seuraa meitä

Ovelta ovelle kauppa lisääntynyt selkeästi

KOTIPLUS

Ovelta ovelle kauppa lisääntynyt selkeästi

Ovelta ovelle kiertävät sinnikkäät kotimyyjät tuputtavat kuluttajille yhä kalliimpia ja monimutkaisempia kodin remontteja, ja kauppaa hierotaan joskus hyvin hatarilla perusteilla. Kuluttajan edun mukaista on selvittää remonttitarpeet asiantuntijan avulla ja pyytää vertailukelpoiset tarjoukset usealta yritykseltä. Mitä paremmin ymmärtää oman kodin tekniikkaa, sen varmemmin välttää hutiostokset.

Energianeuvoja Marjo Kekki kehottaa kylmästi jättämään väliin kalliiden laitteiden ja remonttien hankinnan kotimyynnistä. Energianeuvojat saavat säännöllisesti yhteydenottoja hämmentyneiltä kuluttajilta tai kotimyyntisopimuksen solmineiden ikäihmisten omaisilta.
–Tarpeettomia remontteja on myyty esimerkiksi epämääräisiin viranomaismääräyksiin tai putkiston, katon tai hormin huonoon kuntoon vedoten. Aurinkosähköjärjestelmiä myydään ylimitoitettuina ja veloitetaan täysin tarpeettomista viranomaisluvista. Silmämääräisesti esittely- tai myyntitilanteessa tehty kuntoarvio tai hätäisesti laadittu laitteiston mitoitus ovat epäluotettavia, eikä sellaisten perusteella pidä remontteja ja järjestelmiä tilata, Kekki varoittaa.
Energianeuvojien saamien yhteydenottojen perusteella kotimyynnille on tyypillistä jopa yli kaksinkertainen hintataso käypään verrattuna, suullisesti esitetyt kyseenalaiset myyntiargumentit sekä kiire saada asiakkaan allekirjoitus paperiin.
–Vähintä, mitä kuluttajan kannattaa kotimyyntitilanteessa tehdä, on vaatia kaikki tiedot kirjallisina sekä nukkua rauhassa ainakin yhden yön yli ennen kuin kirjoittaa mihinkään nimeään. Jos ei ole täysin varma tarjotun työn tarpeellisuudesta, hintatasosta tai tarjottavasta laitteistosta, kannattaa asiaa selvittää luotettavan asiantuntijan tai edes toisen samanlaista remonttia tai järjestelmää toimittavan yrityksen kanssa ennen tilauksen tekemistä, Kekki kannustaa.
Tieto kodin järjestelmistä ehkäisee hutiostoksia
Katteettomien lupausten tekeminen ja tarpeettomien remonttien myyminen voi houkutella, jos asiakkaalla ei ole riittävästi tietoa taloteknisten järjestelmien toiminnasta ja kunnosta. Motivan koordinoimassa Harkka-hankkeessa ammattikorkeakoulujen opiskelijat tekevät haastattelututkimusta kotitalouksien energiankäytöstä ja järjestelmistä.
– Huolestuttavan monessa kodissa asutaan ymmärtämättä paljoakaan kiinteistön teknisistä järjestelmistä. Tieto energiankulutuksesta, laitteista ja kunnosta auttaa ylläpitämään kiinteistön arvoa muun muassa järkevien remonttien avulla. Kuluttajien investointihalukkuus energiatehokkuuteen näkyy pysyvän edelleen matalana, joten jokainen remonttieuro kannattaa käyttää fiksusti, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta summaa Harkka-töiden viimeisimpiä tuloksia.
Kotimyyntiä vauhditetaan joskus rahoitusratkaisuilla, jotka ovat kustannuksiltaan tavanomaista pankkirahoitusta kalliimpia. Myös suuret ennakkomaksut ja etupainotteiset maksuerät huolettavat energianeuvojaa. Viimeistä maksuerää ei Marjo Kekin mielestä pitäisi maksaa, ellei urakka ole viimeistelty molempia osapuolia tyydyttävästi.

Energianeuvojan käytännöllinen lista kotimyyntitilanteisiin:

-Älä koskaan päätä kauppaa heti, nuku ainakin yön yli. Jos myyjä painostaa, älä tee kauppaa!
-Älä allekirjoita mitään, ellet ole tehnyt ostopäätöstä. Tarjousta ei tarvitse allekirjoittaa.
-Asioi vain sellaisten myyjien kanssa, jotka jättävät tutustuttavaksi kirjallisen tarjouksen tarpeellisine liitetietoineen urakasta, järjestelmästä, takuista ja urakan aikataulusta. Myös maksuehdot ja muut rahoitusjärjestelyihin liittyvät dokumentit on syytä tarkistaa. Pyydä tarvittaessa apua luotetulta henkilöltä.
-Selvitä yrityksen taustat, etsi suosituksia ja tutustu referenssikohteisiin.
-Jos päädyt sopimukseen, vaadi kirjallisena kaikki yksityiskohtia myöten. Älä luota suullisesti sovittuihin lupauksiin.
-Kuluttajalla tulee olla ainakin 14 pv maksuaikaa kunkin maksuerän kohdalla ja viimeistä maksuerää ei pidä maksaa ennen kuin urakka on hyväksyttävästi valmis.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

Ylös