Seuraa meitä

Poikkeusolot vei ihmiset puutarhaan

KOTIPLUS

Poikkeusolot vei ihmiset puutarhaan

Poikkeuksellinen kevät muutti suomalaisten arkea ja vapaa-ajanviettoa. Omassa pihassa ja parvekkeilla puuhaillaan nyt huomattavasti enemmän.

Tänä keväänä puutarhanhoidon suosio on noussut huimasti. Biolanin tekemässä tuoreessa kuluttajakyselyssä useampi kuin joka toinen ilmoittaa, että oma kiinnostus puutarhanhoitoon on lisääntynyt verrattuna edellisiin keväisiin. Kaikkein suurinta puutarhainnostuksen nousu on nuorten, 30-vuotiaiden tai sitä nuorempien, ikäryhmässä. Heistä peräti kolme neljästä kertoo kiinnostuksen puutarhaharrastukseen lisääntyneen edellisiin keväisiin verrattuna.
−Nuorten kiinnostus puutarhanhoitoon on ollut nähtävissä jo muutaman vuoden, mutta nyt tuntuu, että se on suorastaan räjähtänyt, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Puutarhassa myllätään omaksi iloksi

Puutarhanhoito on monipuolinen harrastus ja syitä hoitaa puutarhaa on useita. Tärkeimmäksi motivaatioksi nousee kauneus ja viihtyisyys, jota hoidettu piha tai parveke antaa, kuten myös ilo, jota puutarhanhoidosta saa. Puutarhanhoito tarjoama hyötyliikunta motivoi etenkin vanhempia ikäryhmiä.
Kyselyn vastaajat kertovat, että puutarhapuuhailua tehdään ensisijaisesti omaksi iloksi. Vain 10 prosenttia vastaajista miettii lähiympäristön yhtenäisyyttä tai naapuruston mielipiteitä. Alle pari prosenttia vastaajista toteaa puutarhahommien olevan pakkopullaa.
Tänä keväänä vastauksissa nousee korkealle myös oman sadon arvostus.
− On ymmärrettävää, että itsekasvatettu ja puhdas ruoka kiinnostaa aivan uudella tavalla. Kyselymme mukaan säästö ruokalaskussa ei ole se motivoiva tekijä kasvattamiseen, vaan ruoan alkuperä ja turvallisuus korostuvat nyt, Kerttula toteaa.

Nurmikonhoito ei innosta

Parvekkeilla, kotipuutarhoissa ja mökeillä kasvatetaan eniten kesäkukkia. Kesäkukat ovatkin kiitollisia kasvatettavia, koska ne kukkivat taukoamatta koko kesän, kun vaan muistetaan riittävä lannoitus ja säännöllinen kastelu. Toiseksi suosituin kasviryhmä on perennat, eli monivuotiset kukat, jotka tuottavat iloa vuodesta toiseen. Kestävimmät perennat voivat talvehtia myös parvekkeella suuressa ruukussa. Kolmanneksi suosikkilistalla yltää nurmikko, jota löytyy 84 prosentilta pientalopihoja.
−On hieman yllättävää, että nurmikkoa löytyy edelleen lähes kaikilta omakotipihoilta, koska samaisen kyselyn mukaan kaikkien epämieluisimpien puutarhapuuhien top neljään mahtuu kaksi nurmikonhoitotoimenpidettä: nurmikon kastelu ja nurmikon leikkaus. Onneksi hyvin perustettu nurmikko ei juuri kastelua kaipaa ja leikkaamisenkin voi ulkoistaa robottiruohonleikkurille. Myös kunttapihat ja kukkivat nurmet ovat lisänneet suosiotaan perinteisen leikattavan nurmikon rinnalla. Mutta lasten leikkeihin ja pihapeleihin hyvin hoidettu nurmikko on kyllä erinomainen valinta, pohtii Riikka Kerttula.
− Jos pääosa pihoilla nyt kasvatettavista kasveista on koristekasveja, niin suunta on selvästi muuttumassa. Ne kasvit, joista haaveillaan, ovat syötäviä, jatkaa Biolanin Riikka Kerttula.

Mitä kasvatetaan
Kesäkukat
Perennat
Nurmikko
Marjapensaat
Koristepensaat

Mistä haaveillaan
Juurekset
Tomaatti
Muut vihannekset
Mansikka
Salaatti

Mistä nuoret haaveilevat
Juurekset
Mansikka
Salaatti
Muut vihannekset
Tomaatti

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

Ylös