Seuraa meitä

Suojaa putket pakkaselta

KOTIPLUS

Suojaa putket pakkaselta

Suojaa putket pakkaselta

Uusi vuosi alkaa pakkassäässä sääennusteen mukaan. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa suojaamaan kiinteistöjen vesimittarit ja putket pakkaselta. Pienillä toimenpiteillä voi välttyä turhilta kustannuksilta ja vedenjakelukatkoksilta.

Tonttijohdon putkirikko on kiinteistölle ikävä ja kallis yllätys. Putket ja vesimittari kannattaa eristää hyvin pakkaselta.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on varautunut korjaamaan pakkasesta johtuvia vesijohtoverkoston putkirikkoja. Myös kiinteistöjen ja varsinkin pientalojen kannattaa varautua pakkasiin suojaamalla vesimittarit ja tontin vesijohdot kylmältä. Lisäksi viemärien toimivuuteen on hyvä kiinnittää huomiota.
–Kova pakkanen lisää vesimittareiden ja vesijohtojen jäätymisriskiä varsinkin, jos paksu lumipeite ei toimi eristeenä maanalaisille putkille. Tammi–helmikuu ovat otollista aikaa pakkasesta johtuville putkirikoille, muistuttaa vastaava piirimestari Arja Johnsson HSY:n vesihuollosta.

Pidä vesimittaritila lämpimänä

Kiinteistön omalla vastuulla olevat tonttijohdot on liitetty HSY:n vesijohtoverkostoon ja jätevesiverkostoon, jotkut lisäksi hulevesiviemäriin. Johtojen riittävä eristäminen estää niitä jäätymästä. Etenkin alle kahden metrin syvyydessä sijaitsevat putket on syytä eristää huolellisesti.
Kiinteistöjen omistajat maksavat itse vesimittareiden ja tonttijohtojen jäätymisestä aiheutuvat kustannukset, joten varotoimenpiteistä kannattaa huolehtia turhien kustannusten ja vedenjakelukatkosten välttämiseksi.
–Kannattaa myös muistaa, että jäätymisvaara ei ole välittömästi ohi, kun pakkanen alkaa lauhtua. Jos putket ovat jäätyäkseen, niiden jäätyminen kiihtyy vielä pakkasen lauhtuessa, Johnsson huomauttaa.
Pakkaselta voi suojautua seuraavilla keinoilla:
-Varmista, että kiinteistön vesimittaritila on riittävästi lämmitetty. Tarkista samalla, ettei pakkanen pääse sisään teknisen tilan tai vesimittaritilan tuuletusaukoista ja -ovista.
-Lapioi tonttijohtojen liitoskohtien päälle lunta lämmöneristeeksi, jos lunta on.
-Jos huomaat eristyksessä puutteita, voit estää jäätymistä valuttamalla hiljalleen vettä putkesta. Varmista kuitenkin ensin viemäreiden kunnollinen toiminta, sillä talvisin viemäritkin voivat jäätyä.
-Jäätyneen vesimittarin tai putken sulattaminen kuuluu ammattilaiselle
-Jos huomaat vesiputken tai vesimittarin jäätyneen, sulatustyöhön ei kannata ryhtyä itse. Ammattitaitoiset putkien sulattajat osaavat estää lisävahinkojen syntymisen ja huolehtivat paineiden purkautumisesta oikealla tavalla.
-Sulatustyön voi tilata yksityiseltä sulatusyritykseltä. Jäätymään päässyt vesimittari pitää vaihtaa, ja tämä työ tulee tilata aina HSY:ltä. Sulatustöitä HSY tekee kunnallisen vesihuoltoverkoston korjauskiireiden sen salliessa.
Pääsikö vesimittari jäätymään? Toimi näin:

-Sulje vesimittariventtiilit kummaltakin puolelta vesimittaria, jos mahdollista, ja laita tilaan lämmitys.
-Ota yhteyttä HSY:n vikailmoitusnumeroon 09 1561 3000.

Mainos
Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

 • KOTIPLUS

  Ympäristöhyötyjä ei tunneta

  Kirjoittanut

  Biojätteen lajittelussa on paljon parannettavaa. Biojätteestä päätyy sekajätteeksi peräti 60 prosenttia. Sitä on sekajätteestä noin kolmasosa...

 • KOTIPLUS

  Koti valmistautuu talveen

  Kirjoittanut

  Nyt on aika säätää lämmitys ja ilmanvaihto talviasentoon, puhdistaa ilmanvaihdon venttiilit ja suodattimet sekä tarkistaa ja...

 • KOTIPLUS

  Kansalaisaloite sähkön siirtomaksuista

  Kirjoittanut

  Omakotiliitto on käynnistänyt kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan muutoksia sähkömarkkinalainsäädäntöön sähkön siirtohintojen kohtuullistamiseksi. Sähkön siirtohinnat ovat kaksinkertaistuneet kymmenessä...

 • KOTIPLUS

  Mökki talveksi turvaan

  Kirjoittanut

  Vapaa-ajan asuntojen murtovarkauksien määrät ovat poliisin tilastojen mukaan kasvaneet tammi-kesäkuussa lähes 50 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan...

 • KOTIPLUS

  Asuntojen hintojen nousu jatkuu Helsingissä

  Kirjoittanut

  Vuonna 2019 asuntojen keskineliöhinnat nousivat Helsingissä 118 eurolla edellisvuoteen nähden. Keskineliöhinnan kasvu oli 2,7 prosenttia, mikä...

Mainos
Ilmoitus

Uusimmat artikkelit

Ilmoitus
Mainos
Ylös