Seuraa meitä

Venetsialaiset avaavat pihojen valaistuskauden

KOTIPLUS

Venetsialaiset avaavat pihojen valaistuskauden

Tänä viikonloppuna vietetään monissa kodeissa ja mökeillä jälleen venetsialaisia tai muinaistulien yötä. Omaan pihapiiriin, terassille, kesäkeittiöön tai rantaan rakentuu illan pimetessä kesämuistojen ilta – kynttilöiden ja tulien lisäksi syttyvät myös pihavalot. On aika heittää kesälle jäähyväiset ja toivottaa tervetulleeksi lämmin ja värikäs syksy! Oikein suunniteltu valaistus korostaa pihan parhaita puolia, se luo tunnelmaa ja turvallisuutta liikkumiseen.

Hyvin suunniteltu piha ei ole valmis ilman toimivaa valaistusta. Valaistus tuo pihaan elävyyttä, mutta ennen kaikkea se on tärkeää turvallisuuden kannalta.

–Pimenevässä syksyssä kiveyksiin tai muureihin asennetut valot valaisevat parkkipaikoilla, kulkureittien varsilla, rinteissä ja portaissa. Kauniisti valaistus polut, kasvit tai yksityiskohdat antavat mahdollisuuden nauttia pihan estetiikasta myös pimeällä, toteaa Rakennustuoteteollisuuden tuoteryhmäpäällikkö Tiina Kaskiaro.

Helppo taskulampputesti auttaa valaistuksen suunnittelussa

Pihavalaistuksen perussuunnittelu ei ole vaikeaa. Valaistusta kaipaavat alueet on helppo selvittää taskulampputestillä: mene ulos pimeään puutarhaan ja ota taskulamppu mukaan. Tarkkaile, mitä alueita osoitat taskulampulla. Juuri nämä valaisemasi alueet kaipaavat lisää valoa.

Tärkeintä on valaista kulkuväylät ja kaikkien rakennusten sisäänkäynnit, jotta liikkuminen on turvallista ja kompastumis- ja kaatumisriski pienenee. Valot ja erilaiset lämmönlähteet jatkavat lisäksi terassien ja oleskelupatioiden käyttöä pitkälle syksyyn.

–Kotimaiset pihakivivalmistajat ovat kehittäneet muurirakenteisiin istuvia, helposti asennettavia muurikivi- ja valaisinyhdistelmiä. Muurivalaisimien valoteho on juuri sopiva ohjaamaan turvallista kulkua, ja samalla ne toimivat tunnelmavaloina, Kaskiaro toteaa.

Energiatehokkaat LED-valaisimet on mitoitettu muurikiviin sopiviksi

Kiveyksiin asennettavat valaisimet valmistetaan kierrätyslasista ja valaisimen sisällä hehkuu energiatehokas ja pitkäikäinen led-valo. Valaisimet voidaan asentaa esimerkiksi piha- ja käytävälaatoitukseen tai muurin osaksi. Mitoitukseltaan valaisimet ovat yhteensopivia esim. suorakaidekivien tai muurikivien kanssa. Kiveyksiin upotettavat valaisimet on usein helppo asentaa myös itse, mutta sähköliitosten tekemisessä tarvitaan sähköasentajan apua.

Valaisimet voi liittää muuhun pihavalaistukseen niin, että ne syttyvät esimerkiksi liiketunnistimen avulla. Myös tällöin apuna pitää käyttää ammattitaitoista sähköasentajaa.

–Kiveysvalaisimet on kehitetty ohjaamaan kulkua pihalla, ja niiden lisäksi pihalle kannattaa suunnitella myös muuta yleisvalaistusta, Kaskiaro muistuttaa.

Pihan tulisija tuo tunnelmaa ja lämpöä syksyyn

Kauniisti patinoitu pihatulisija sopii pienellekin pihalle. Pihagrilli tai nuotiopaikka on helppo koota ja sen avulla valmistuvat mitä ihanimmat ruoat ja vaikkapa grillimakkarat myös syksyn herkkuhetkiin.

Kaikki pihatulisijan rakentamiseen tarvittava materiaali tulee samassa paketissa eikä tulisijaa tarvitse purkaa talveksi. Paitsi kaupunkipihoihin, pihatulisija sopii erinomaisesti myös vapaa-ajan koteihin. Sen voi sijoittaa vaikkapa rantaan ja erityisesti sytyttää tunnelmatuleksi tai nuotioksi kaikissa kesän tapahtumissa.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

Ylös