Seuraa meitä

Haastavat kelit koettelevat autoilijoita

LIIKENNE

Haastavat kelit koettelevat autoilijoita

Haastavat kelit koettelevat autoilijoita

Runsasluminen talvi ja liukkaat kelit asettavat autoilijoille haasteita ympäri Suomen. Liikenneturva muistuttaa, että tilannenopeuden ja turvavälin lisäksi on huomioitava monin paikoin teille muodostuneet urat, joissa ajaminen voi pahimmillaan viedä vastaantulijoiden kaistan puolelle.

Kuluva talvi on ollut runsasluminen ympäri Suomen. Erityisesti ruuhkaisimpien väylien ulkopuoliset tiet ovat monin paikoin urautuneet, mikä vaatii kuljettajilta tarkkuutta omalla kaistalla pysymiseen.
–On näyttänyt siltä, että monessa paikassa tielle on muodostunut vain kolme uraa. Tällöin urissa ajamalla ei välttämättä pysy täysin omalla kaistallaan, ja kohtaamistilanteissa on pakko nousta ”raiteilta” pois polanteiden päälle. Näissä tilanteissa on aina riski ajoneuvon hallinnan menettämiseen, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Pentti TervoRovaniemeltä.
Mutkissa uria pitkin ajamalla voi päätyä vieläkin helpommin vastakkaisen kaistan puolelle, ja yllättävän tilanteen sattuessa onkin jo kiire tehdä tarvittavia korjausliikkeitä.
–Kannattaisi siis pyrkiä pois ajourista alusta lähtien, varsinkin jos ne eivät pysy oman kaistan puolella. Näin toimimalla pysyy omalla kaistalla eikä voimakkaampia raiteita pääse syntymään. Riittävän alhainen ajonopeus on myös isossa roolissa siinä, että pystyy ajamaan hallitusti omaa kaistaansa pitkin myös mutkissa, etenkin ulkokaarteessa, Tervo sanoo.

Ennakoi turvavälillä

Talviliukkailla jarrutusmatkat ovat huomattavasti pidempiä kuin kesällä. Auton pidentynyt pysähtymismatka ja olosuhteet yleensäkin on otettava huomioon nopeuden valinnassa.
–Oikea tilannenopeus on usein alhaisempi kuin suurin sallittu nopeus, etenkin vaikeissa ajo-olosuhteissa. Liukkaalla kelillä renkaiden pito ei kuitenkaan häviä itsestään, vaan sen aiheuttaa kuski omalla toiminnallaan. Esimerkiksi suuria ohjausliikkeitä kannattaa välttää, Tervo muistuttaa.
Liukkailla keleillä kunnon turvavälin pitäminen on entistäkin tärkeämpää. Se on huomattavasti helpompaa silloin, kun nopeuskin on olosuhteiden mukainen. Keli- ja pelivaran pitäminen vähentää peräänajojen ja ketjukolarien riskiä.
–Turvavälistä puhuminen voi tuntua vanhan toistolta, mutta sen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Turvallisuuden parantumisen lisäksi on myös huomattavasti miellyttävämpää, kun ei tarvitse imitoida edessä ajavan jokaista liikettä, Tervo toteaa.

Viisi vinkkiä turvalliseen talviajamiseen:
-Varaa enemmän aikaa matkoihin – etenkin huonolla ajokelillä.
-Aseta nopeutesi olosuhteiden mukaiseksi.
-Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan.
-Muista, että tielle muodostuneita uria pitkin ajaminen ei välttämättä ole turvallisin vaihtoehto.
-Mieti ohitustarve tarkkaan ja tee se vain turvallisesti.

Mainos
Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta LIIKENNE

 • LIIKENNE

  Talvirenkaiden aika alkaa

  Kirjoittanut

  Talvirenkaiden käyttöpakko alkaa marraskuun alussa, mutta monin paikoin talvirenkaita tarvitaan jo nyt. Renkaiden kausivaihdon yhteydessä on...

 • LIIKENNE

  Renkaiden kunnosta otetaan selvää

  Kirjoittanut

  Koko maan kattava Rengasratsia-turvallisuustapahtuma selvittää jälleen, minkälaisilla renkailla Suomen teillä liikutaan. Rengasratsia on Autonrengasliiton, Poliisin ja...

 • LIIKENNE

  Pyöräilijän turvallinen tienylitys

  Kirjoittanut

  Milloin autoilijan on väistettävä pyöräilijää? Entä milloin pyöräilijä väistää? Väistämissäännöt herättävät paljon keskustelua, joten Liikenneturva kertaa...

 • LIIKENNE

  Kuljeta koiraa turvallisesti

  Kirjoittanut

  Liikenneturva ja Itä-Suomen pelastuslaitokset muistuttavat, että koira matkustaa autossa turvallisimmin sille sopivassa turvalaitteessa. On myös hyvä...

 • LIIKENNE

  Huomioi nuoret mopoilijat tien päällä

  Kirjoittanut

  Mopokausi on taas täydessä käynnissä. Liikenneturva muistuttaa, että muiden tielläliikkujien on otettava mopoilijat huomioon omassa toiminnassaan....

Ilmoitus

Uusimmat artikkelit

Ilmoitus
Mainos
Ylös