Seuraa meitä

Renkaat, nesteet ja suksiboksi

LIIKENNE

Renkaat, nesteet ja suksiboksi

Renkaat, nesteet ja suksiboksi

Käynnistyvä hiihtolomakausi tuo Autoliiton tiepalvelulle töitä. Ongelmien välttämiseksi reissuun kannattaa valmistautua hyvissä ajoin.

Automatkalle lähdettäessä viime hetken valmistautuminen saattaa aiheuttaa ongelmia, jotka olisivat olleet vältettävissä pienellä etukäteisvarautumisella. Esimerkiksi auton huollon tarve on syytä tarkastaa hyvissä ajoin ennen lähtöpäivää. Mikäli huolto alkaa olla ajankohtainen, voi sen ehtiä teettää vielä ennen lomaa.
Säännöllisesti huolto-ohjelman mukaan huolletulla autolla pääsee huomattavasti todennäköisemmin perille. Auton pienetkin viat kannattaa korjauttaa kerralla huollon yhteydessä, sillä usein viat johtavat toisiin ja sitä kautta myös suurempiin korjauskustannuksiin.
Vaikkei varsinaista huollon tarvetta tai vikoja olisi, on autoon syytä tehdä tiettyjä tarkastuksia aika ajoin – varsinkin ennen pidemmälle matkalle lähtöä.
–Autojen huoltovälit ovat nykyään varsin pitkiä. Näin ollen ei ole mitenkään tavatonta, että esimerkiksi moottoriöljyä joutuu lisäilemään huoltojen välillä”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Varmista nesteiden pakkaskestävyys

Öljymäärän lisäksi kannattaa tarkastaa ainakin jäähdytinnesteen pakkaskestävyys ja määrä, jarrunesteen määrä sekä huolehtia, että lasinpesunestesäiliö on täynnä riittävän vahvaa seosta. Dieselautossa pitää huolehtia jo ajoissa, että tankissa on riittävän pakkaskestävää polttoainetta.
–Lasinpesunestesäiliö on syytä täyttää vielä viimeisenä iltana ennen matkalle lähtöä. Nesteen pakkaskestävyyttä on kuitenkin järkevää nostaa jo hyvissä ajoin, jos matka suuntautuu Pohjois-Suomeen tai muualle, missä pakkasta on paljon. Vastaavalla tavalla dieselautossa kannattaa ryhtyä käyttämään ajoissa mahdollisimman kovaa pakkasta kestävää polttoainetta”, Vesalainen neuvoo.
Myös rengaspaineet voi tarkastaa ja säätää suuremman kuormituksen lukemiin hyvissä ajoin. Talvirenkaissa suositellaan käytettävän 0,2 baria valmistajan ohjetta korkeampia paineita, koska lämpötilan laskiessa rengaspaine alenee. Renkaita tarkistettaessa on syytä kiinnittää huomiota myös niiden kuntoon eli kulutuspinnan urasyvyyteen sekä nastarenkaissa nastojen määrään. Renkaat, joiden valmistushetkestä on kulunut yli kymmenen vuotta tai joilla on ajettu yli kuusi ajokautta, tulisi uusia, vaikka ne muuten näyttäisivätkin olevan kunnossa.
–Mikäli renkaiden kunto arveluttaa, kannattaa ne uusia ennen lomamatkalle lähtöä. Siihenkin on hyvin aikaa, jos ei jätä tarkistamista viimetinkaan, Vesalainen muistuttaa.

Asenna taakkateline ja suksiboksi ajoissa

Taakkateline ja suksiboksi on syytä asentaa ajoissa. Mikäli asennus jää viimeiseen iltaan, saattavat esiin mahdolliset ongelmat olla ratkaisemattomissa. Esimerkiksi jos jokin osa hajoaa asennusvaiheessa, ei varaosaa välttämättä saa pikaisella aikataululla. Huonossa tapauksessa taakkateline ja suksiboksi voivat jäädä asentamatta.
–Taakkatelinettä tai suksiboksia hankittaessa kannattaa panostaa laatuun eikä ostaa välttämättä halvinta vaihtoehtoa. Yleensä tunnettujen valmistajien tuotteet ovat laadukkaampia ja niihin on myös varaosia saatavilla varmemmin ja nopeammin, Vesalainen arvioi.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta LIIKENNE

 • LIIKENNE

  Talvirenkaiden aika alkaa

  Kirjoittanut

  Talvirenkaiden käyttöpakko alkaa marraskuun alussa, mutta monin paikoin talvirenkaita tarvitaan jo nyt. Renkaiden kausivaihdon yhteydessä on...

 • LIIKENNE

  Renkaiden kunnosta otetaan selvää

  Kirjoittanut

  Koko maan kattava Rengasratsia-turvallisuustapahtuma selvittää jälleen, minkälaisilla renkailla Suomen teillä liikutaan. Rengasratsia on Autonrengasliiton, Poliisin ja...

 • LIIKENNE

  Pyöräilijän turvallinen tienylitys

  Kirjoittanut

  Milloin autoilijan on väistettävä pyöräilijää? Entä milloin pyöräilijä väistää? Väistämissäännöt herättävät paljon keskustelua, joten Liikenneturva kertaa...

 • LIIKENNE

  Kuljeta koiraa turvallisesti

  Kirjoittanut

  Liikenneturva ja Itä-Suomen pelastuslaitokset muistuttavat, että koira matkustaa autossa turvallisimmin sille sopivassa turvalaitteessa. On myös hyvä...

 • LIIKENNE

  Huomioi nuoret mopoilijat tien päällä

  Kirjoittanut

  Mopokausi on taas täydessä käynnissä. Liikenneturva muistuttaa, että muiden tielläliikkujien on otettava mopoilijat huomioon omassa toiminnassaan....

Ylös