Seuraa meitä

Huomioi motoristi

LIIKENNE

Huomioi motoristi

Liikenneturva muistuttaa, että muiden tielläliikkujien on syytä valpastua huomioimaan moottoripyöräilijät ja muut kaksipyöräiset talven jälkeen. Motoristi voi myös itse parantaa näkyvyyttään oikealla ajotavalla ja varusteilla – lisäksi kannattaa hakea tuntumaa ajamiseen tauon jälkeen.

Autolla liikkuvien on näin kesän kynnyksellä otettava huomioon se, että motoristit ovat tehneet paluun tien päälle. Vaatii valpasta mieltä huomata moottoripyörät ja muut kaksipyöräiset, kun niitä ei juuri ole näkynyt liikenteessä pitkän talven aikana. Tarkkana on oltava erityisesti risteystilanteissa.
–Autoilijoiden on varmistettava, ettei motoristi ole jäänyt katveeseen tai muuten vain huomaamatta. Mitä pienempi lähestyvä ajoneuvo on, sitä vaikeammaksi etäisyyden ja nopeuden arviointi muuttuu. Useimmiten käy niin, että yliarvioimme etäisyydet ja aliarvioimme nopeudet. Kaistanvaihtotilanteessa on taustapeileistä varmistamisen lisäksi katvealueet huomioitava päätä kääntämällä, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.
Moottoripyöräilijä voi myös itse lisätä näkyvyyttään esimerkiksi sopivilla varusteilla. Valkoinen sekä kirkkaat värit erottuvat parhaiten, ja kypärän väri on tärkeimmässä roolissa. Myös heijastinliivin voi hyvin pukea ajoasun päälle. Tärkein asia on silti ennakoiva ja ennakoitava ajotapa.
–Motoristin näkyvyyteen vaikuttavat perinteiset asiat, kuten vilkkujen ja ajovalojen oikea käyttö sekä kunnon turvaväli, jota pitämällä välttää ajautumasta edellä ajavan katveeseen. Kannattaa myös välttää ajamasta liian lähellä tien oikeaa reunaa, jotta erottuu ympäristöstä paremmin. Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä tekijänä on nopeus: kun ei tee kovia kiihdytyksiä ja noudattaa rajoituksia, on paremmin muiden ennakoitavissa ja huomioitavissa, luettelee Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Ruosteenpoisto kuuluu motoristin kevääseen

Kokeneenkin moottoripyöräilijän kannattaa päivittää osaamistaan ja pyörän hallintataitojaan uuden ajokauden alkaessa. Keväisellä ruosteenpoistolla saadaan perusajotekniikka hallintaan.
–Talven jälkeen on hyvä hakea tuntumaa ajamiseen ja saada perusasiat pyörän hallinnasta tulemaan taas selkärangasta. Myös ajovarusteiden, erityisesti kypärän, kunto kannattaa tarkistaa ennen ajokauden alkamista, muistuttaa Vuoristo.
Liikenneturvan verkkosivuilta löytyy kurssikalenteri, johon on listattu eri moottoripyöräkerhojen kursseja ympäri Suomen. Tarjolla on Liikenneturvan MPEAK:n tai vastaavaan mallin mukaan toteutettuja koulutuksia. Tutustu ja etsi omasi.

Motoristin viisi vinkkiä näkyvyyteen:

-Vältä kovia kiihdytyksiä ja aja nopeusrajoitusten mukaan.
-Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan ja vältä ajautumasta liian lähelle tien oikeaa reunaa.
-Anna muille mahdollisuus huomata sinut – älä puikkelehdi esimerkiksi jonoissa.
-Vältä kokomustien varusteiden käyttöä, esimerkiksi valkoinen tai värikäs kypärä tekee näkyväksi.
-Kaukovaloja ei tule käyttää päivällä, ne hankaloittavat moottoripyörän nopeuden ja etäisyyden arviointia.

Kuva: Ville-Veikko Heinonen/Liikenneturva

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta LIIKENNE

Ylös