Seuraa meitä

Katujen kevätpesut alkavat Helsingissä –auto kannattaa siirtää pesujen tieltä

LIIKENNE

Katujen kevätpesut alkavat Helsingissä –auto kannattaa siirtää pesujen tieltä

Katupölypitoisuudet kohoavat korkeiksi lähes joka kevät. Tänä keväänä leudon sään takia kevätpesut voitiin aloittaa Helsingissä tavallista aikaisemmin.

Pölyn torjumiseksi kaupunki kerää talven hiekoitussepelit kaupungin kaduilta, pyöräteiltä ja jalkakäytäviltä.

-Hiekannosto aloitettiin tämän viikon alussa kaikilla alueilla. Ensiksi nostetaan karkeaa hiekkaa eli sepeliä. Kun tämä on tehty, voidaan katuja ja jalkakäytäviä alkaa pestä, jotta hienompi hiekka-aines saadaan puhdistettua. Kaupungin eri alueilla katujen pesut etenevät hieman eri tahtiin, mutta todennäköisesti työt valmistuvat jo huhtikuun aikana, kertoo katujen ylläpidon tiimipäällikkö Kaisa Komulainen.

Yöpakkaset hidastavat pesuja viikonlopusta lähtien

Katujen kevätpesun aloittamisessa tasapainoillaan yöpakkasten aiheuttaman liukkauden ja katupölyn torjunnan välillä, joten tulevaksi viikonlopuksi ennustetut yöpakkaset hidastavat työtä. Hiekannostossa käytetään vettä pölyämisen estämiseksi, joten pakkasella katuja ei voida pestä, sillä silloin aiheutettaisiin vain lisää liukkautta.

Siirrä autosi ja kadut saadaan pestyä nopeammin

Kadut saadaan pestyä nopeammin, kun kaupunkilaiset siirtävät autot siivousten tieltä pois. Katujen puhdistusaikataulut ovat saatavilla kadulla olevien kylttien lisäksi internetistä, tekstiviestien avulla tai SiirtoSoitto –mobiilisovelluksen kautta.

Kadulle tuodaan aina siirtokehotustaulut, jotka kertovat, milloin auto on siirrettävä. Kyltit tuodaan paikalle vähintään kaksi päivää ennen siirtoja. Jos auto on pysäköitynä kyltillä merkitylle katuosuudelle puhdistustöiden alkaessa ja kaupunki joutuu siirrättämään sen, veloitetaan auton omistajalta pääsääntöisesti siirtomaksu.

Puhdistusaikataulut puhelimeen

Katujen puhdistussuunnitelmat –sivulta näkee kartasta tulossa olevat siivouskohteet.

Tekstiviestipalvelun kautta voit tilata varoituksen, kun sinun kotikatuasi pestään.

SiirtoSoitto-sovellus iOS- ja Android-puhelimille varoittaa, kun auto pitää siirtää pois pesujen tieltä. Sovelluksen kautta saat lisäksi automaattisen puhelun juuri ennen siirtoa. Jos autosi on siirretty, saat tiedon uudesta sijainnista karttanäkymässä.

Kantakaupungin jalkakäytävät kiinteistöjen vastuulla

Kantakaupungissa jalkakäytävien puhdistaminen sepelistä ja muusta liasta kuuluu kiinteistöjen vastuulle. Muualla kaupunki huolehtii jalkakäytävistä.

Kiinteistöt voivat lakaista hiekoitussepelin jalkakäytävältä ajoradan reunaan – mutta ei raitiovaunukiskoille –, josta kaupunki siivoaa sen pois ajoradan puhdistuksen yhteydessä. Siivotulle ajoradalle ei hiekkaa pidä enää lakaista.

Lisätietoa kiinteistönhoitajille

Katupölypitoisuuksia seurataan ja pölyä vastaan kamppaillaan monin keinoin

Katupöly sisältää tyypillisesti nastarenkaiden irrottamaa päällystemateriaalia, hiekoitussepeliä ja tiesuolaa, ajoneuvojen tuottamia metalli- ja kumihiukkasia, hienoksi jauhautuneita kasvienosia sekä siitepölyä. Isoimmat katupölyhiukkaset saattavat sisältää myös bakteeriperäisiä yhdisteitä ja nokihiukkasia.

Helsingin kaupunki pyrkii aktiivisesti vähentämään katupölyhaittoja. Hiekoitukseen käytetään pestyä ja seulottua sepeliä, joka pölyää vähemmän kuin pesemätön sepeli. Katujen päällysteissä käytetään aiempaa lujempia materiaaleja, jotta nastojen irrottaman aineksen määrä vähenee. Pölyä myös sidotaan laimealla suolaliuoksella.

Katupölyn määrää seurataan kolmella HSY:n mittausasemalla ja tarvittaessa katupölyä sidotaan kalsiumkloridiliuoksella.

Kuva: Veikko Somerpuro

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta LIIKENNE

Ylös