Seuraa meitä

Kevätaurinko häikäisee

LIIKENNE

Kevätaurinko häikäisee

Kirkkaasti ja matalalta paistava kevätaurinko voi häikäistä kuljettajaa varsinkin, jos tuulilasi on likainen tai naarmuinen. Liikenneturva kannustaakin autoilijoita huolehtimaan lasipintojen kunnosta ja puhtaudesta. Tuulilasi kannattaa putsata säännöllisesti myös sisäpuolelta.

Aurinko on alkanut jo lämmittää suomalaisiakin pitkän talven jälkeen. Kirkkaasti ja matalalta paistava kevätaurinko voi kuitenkin myös häikäistä tien päällä – etenkin, jos tuulilasissa on likaa tai naarmuja. Häikäistymisriskiä voi ennakoida ja ehkäistä yksinkertaisella tempulla.
–Auton ikkunat kannattaa putsata säännöllisesti ulkopuolelta, mutta myös sisäpuolelta. Se on pieni mutta merkittävä turvallisuusteko. Ikkunoiden sisäpintaan on talven jäljiltä pinttynyt rasva- ja likakerros, joka taittaa valoa ja korostaa häikäistymistä. Putsausoperaation jälkeen maisematkin näkyvät kirkkaammin, kannustaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Tarkista pyyhkijänsulkien kunto

Pelkkä lasipintojen putsaaminen ei välttämättä kuitenkaan riitä, vaan on syytä tarkistaa myös pyyhkijänsulkien kunto. Jos se ei ole kohdallaan, voivat ne naarmuttaa tuulilasia. Se taas lisää häikäisyhaittoja.
–Naarmuuntuneen lasin läpi paistaessaan aurinko häikäisee enemmän kuin hyväkuntoisen ja puhtaan lasin läpi. Pyyhkijänsulat kannattaa vaihtaa uusiin, jos ne jättävät lasiin raitoja pyyhkiessään, vinkkaa Savolainen.
Pyyhkimien kunnon isäksi on syytä pitää huolta siitä, että tuulilasinpesunestettä on riittävästi. Varsinkin, jos on lähdössä pidemmälle taipaleelle.
–Rapa roiskuu tähän vuodenaikaan jatkuvasti. Jos tuulilasinpesuneste loppuu kesken ajon, on syytä pysähtyä hankkimaan sitä lisää seuraavassa mahdollisessa paikassa. Näkyvyys voi huonontua todella nopeasti, jos tuulilasia ei pysty tasaisin väliajoin pesemään, muistuttaa Savolainen.

Näkökentässä ei saa olla halkeamia

Toukokuussa 2018 voimaan tullut katsastuslain muutos tiukensi tuulilasin kuntovaatimuksia. Korjauskehotuksen sijaan voi olla luvassa hylkäys, jos esimerkiksi kiveniskemästä syntynyt halkeama on näkökentässä eli jo tuulilasin pyyhkimien alueella.
–Auto voidaan määrätä myös ajokieltoon, jos tuulilasin vaurion todetaan vaarantavan liikenneturvallisuutta. Pienet kiveniskemät kannattaakin korjauttaa heti, etteivät ne ehdi kasvaa isommaksi ongelmaksi. Näkyvyydestä on pidettävä huolta näinkin, Savolainen kertoo.
Häikäistymistä kannattaa tuulilasin kunnosta ja puhtaudesta huolehtimisen lisäksi torjua käyttämällä aurinkolaseja sekä auton omaa aurinkolippaa – kuitenkin niin, ettei se häiritse havainnointia.
Jos häikäistyminen kuitenkin pääsee yllättämään, on tärkeää alentaa nopeutta tilanteen edellyttämälle tasolle. Näin kuskille jää enemmän aikaa tehdä havaintoja.
–Jo tieliikennelain mukaan nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvonsa hallinnan, vaikka aurinko häikäisisikin. Auton pysähtymismatka ja -aika lyhenevät, kun nopeudesta ottaa siivun pois. On hyvä muistaa, että nopeuden alentaminen neljänneksellä lyhentää jarrutusmatkan lähes puoleen, Savolainen sanoo.

Kuva Liikenneturva

[the_ad_group id=”112″]

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta LIIKENNE

Ylös