Seuraa meitä

Tarkkaavainen ohitus osaksi arkipäivää

LIIKENNE

Tarkkaavainen ohitus osaksi arkipäivää

Ohitukseen kannattaa lähteä vasta kun turvallinen ohituspaikka tulee kohdalle. Kuvan tilanteessa keltainen viiva estää ohittamisen toisen kaistan puolelta.

Kaksipyöräisten määrä kasvaa liikenteessä kevään edetessä. Liikenneturva muistuttaa, että rauhallinen toiminta ja turvavälien säilyttäminen on ensisijaisen tärkeitä pyöräilijää ohitettaessa. Ohitus tulee tehdä vain silloin, kun se on turvallista.
Kevään saapuminen lisää satulan selässä polkevien määrää maanteillä. Pyöräilijöiden joukossa on kaikenikäisiä ja kokoisia, eivätkä fillarilla matkaa tekevät ole yhdestä muotista nopeutensakaan puolesta. Kaikenlaisten kulkijoiden on mahduttava samoille teille sopuisasti ja turvallisesti. Erityistä huomiota on syytä kiinnittää pyöräilijän ohittamiseen.
–Ohitustilanteissa tarvitaan tarkkaavaisuutta ja keskittymistä. Puhelimen vilkuilu ei maantielläkään ole turvallista. Rauhallinen toiminta on kaikkien osapuolten etu. Ohitus tulee tehdä vain, kun se on turvallista. Muutoin tulee hidastaa sopivalle etäisyydelle pyöräilijästä. Kiire ei ole syy unohtaa turvallisuutta, eikä pyöräilijän taakse hetkeksi jääminen juurikaan hidasta matkaa, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Mari Voutilainen.
Liikenneturvan kyselyssä 73 prosenttia vastaajista piti pyöräilijän ohittamista liian läheltä maantiellä erittäin tai melko vakavana rikkomuksena. Turvavälit tuleekin pitää reiluina ennen ohitusta, sen aikana ja sen jälkeen. Auton ja pyöräilijän väliin on ohituksen aikana hyvä jäädä vähintään 1,5 metriä.
–Ajaessa etäisyyttä on vaikea arvioida kovin tarkasti, ja turvallisuuteen vaikuttavat myös ajoneuvon vauhti sekä koko. Varmimmin ohitus sujuukin kääntämällä rattia reilusti ja käyttämällä viereistä kaistaa, jos se vain on mahdollista, ohjeistaa Voutilainen.

Turvallinen ohitus jättää aikaa

Maantiellä pyöräilijä kulkee pientareella tai tien oikealla reunalla. Autoilijan on kuitenkin syytä pitää mielessä, että joskus pyöräilijälle turvallisin ajolinja voi kulkea keskemmällä ajokaistaa. Aina piennarta ei ole ja tien reunassa voi olla esimerkiksi routareikiä.
Kauempana reunasta kulkeva pyöräilijä tarkoittaa autoilijan kannalta sitä, että ohitus on tehtävä vielä selkeämmin viereisen kaistan puolelta. Kovassa vauhdissa auton ilmavirtakin saattaa yllättää pyöräilijän ja aiheuttaa vaarallisen tilanteen.
–Sekä itselleen että kanssakulkijalle kannattaa jättää varaa reagoida äkillisiin tilanteisiin. Kaikille pitäisi jäädä mahdollisuus keskittyä rauhassa omaan tekemiseensä. Sopu antaa sijaa tässäkin asiassa, muistuttaa Voutilainen.

Vinkit pyöräilijän turvalliseen ohittamiseen:

-Ohita pyöräilijä vain, kun voit tehdä sen turvallisesti.
-Muista riittävä turvaväli ennen ja jälkeen ohituksen – etenkin, jos kuljetat auton ja perävaunun yhdistelmää.
-Huomioi, että ohitat kevyttä kaksipyöräistä. Pidä reilu turvaväli myös sivusuunnassa – pelkkä ilmavirta voi saada pyörän heittelehtimään. Selkeintä on ohittaa siirtymällä kokonaan vastaantulevien kaistalle.
-Muista, että pyöräilijä voi joutua ajamaan keskemmällä tietä pientareen puuttumisen takia.

Kuva: Tomi Rossi/Liikenneturva

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta LIIKENNE

 • LIIKENNE

  Talvirenkaiden aika alkaa

  Kirjoittanut

  Talvirenkaiden käyttöpakko alkaa marraskuun alussa, mutta monin paikoin talvirenkaita tarvitaan jo nyt. Renkaiden kausivaihdon yhteydessä on...

 • LIIKENNE

  Renkaiden kunnosta otetaan selvää

  Kirjoittanut

  Koko maan kattava Rengasratsia-turvallisuustapahtuma selvittää jälleen, minkälaisilla renkailla Suomen teillä liikutaan. Rengasratsia on Autonrengasliiton, Poliisin ja...

 • LIIKENNE

  Pyöräilijän turvallinen tienylitys

  Kirjoittanut

  Milloin autoilijan on väistettävä pyöräilijää? Entä milloin pyöräilijä väistää? Väistämissäännöt herättävät paljon keskustelua, joten Liikenneturva kertaa...

 • LIIKENNE

  Kuljeta koiraa turvallisesti

  Kirjoittanut

  Liikenneturva ja Itä-Suomen pelastuslaitokset muistuttavat, että koira matkustaa autossa turvallisimmin sille sopivassa turvalaitteessa. On myös hyvä...

 • LIIKENNE

  Huomioi nuoret mopoilijat tien päällä

  Kirjoittanut

  Mopokausi on taas täydessä käynnissä. Liikenneturva muistuttaa, että muiden tielläliikkujien on otettava mopoilijat huomioon omassa toiminnassaan....

Ylös