Seuraa meitä

Kuljeta koiraa turvallisesti

LIIKENNE

Kuljeta koiraa turvallisesti

Liikenneturva ja Itä-Suomen pelastuslaitokset muistuttavat, että koira matkustaa autossa turvallisimmin sille sopivassa turvalaitteessa. On myös hyvä varautua ennalta siihen, jos onnettomuuden sattuessa ei itse pysty huolehtimaan lemmikistään. Paikalle tulevia varten voi esimerkiksi jättää autoon lapun, joka kertoo tietoja mukana matkustavasta koirasta.

Koiran tai muun lemmikin turvalliseen kuljettamiseen on syytä kiinnittää huomiota autoreissuilla. Koiraa ei milloinkaan saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa. Jos koira matkustaa auton sisätiloissa, on turvallisinta kytkeä se laadukkailla turvavyövaljailla kiinni takapenkille.

”Autokäyttöön sopivat koiranvaljaat on tarkoitettu kestämään myös kolaritilanteissa. Vahvarakenteiset valjaat tunnistaa siitä, että ne on tehty leveästä ja kestävästä turvavyö- tai kuormansidontanauhasta. Leveä nauha ja valjasrakenne jakavat voiman kohdistumista laajasti, jolloin koiran mahdollisuudet selviytyä kolarista ovat paremmat. Kannattaa suosia valjaita, joissa on metalliset soljet”, avaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.
Jos koira matkustaa auton takatilassa, on sillä hyvä olla tukeva ja auton rakenteisiin kiinnitetty kuljetuslaatikko tai häkki, joka on tarkoitettu nimenomaan koiran kuljettamiseen. Irrallaan koira ei voi autossa olla, sillä se voi päästä häiritsemään kuljettajaa – tai mahdollisessa onnettomuudessa sinkoutua valtavalla voimalla matkustajien päälle.

”Kyse on lemmikin turvallisuuden lisäksi myös muiden matkustajien turvallisuudesta. Muutaman kilon painoisen pikkuhauvankin törmäyspaino on jo viidenkympin vauhdissa 40-kertainen. Jokainen voi miettiä miltä tuntuu, jos tällainen massa iskeytyisi takaraivoon. Oikea matkustustapa kannattaakin opettaa nelijalkaiselle ystävälle jo pennusta pitäen”, Taskinen vinkkaa ja jatkaa:
”Koiralla on matkan aikana hyvä olla panta tai valjaat päällä, mutta talutin on irrotettava. Hihna on kuitenkin hyvä jättää koiramatkustajan lähelle, jotta se löytyy tarvittaessa helposti.”

Kuva: Anne Kylmäoja / Liikenneturva.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta LIIKENNE

Ylös