Seuraa meitä

Ohita onnettomuuspaikka

LIIKENNE

Ohita onnettomuuspaikka

Ohita onnettomuuspaikka

Tien päällä voi tulla eteen onnettomuuspaikka. Liikenneturva ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitos korostavat, että paikka tulee ohittaa mahdollisimman sujuvasti ja varmistaa näin pelastushenkilökunnalle turvalliset työskentelyolosuhteet. Kuvaaminen on syytä jättää tekemättä.

Onnettomuus voi hidastaa tai ruuhkauttaa muuta liikennettä. Matkan hidastuminen saattaa turhauttaa, mutta onnettomuuspaikkaa lähestyttäessä on muistettava, että paikalla on pelastushenkilökuntaa kalustoineen sekä onnettomuuden uhreja autoineen. Tilanne on ohitettava sujuvasti, mutta riittävän alhaisella nopeudella, jotta auton saa tarvittaessa pysäytettyä turvallisesti.
–Omalla toiminnalla ei pitäisi vaikeuttaa pelastajien pääsyä onnettomuuspaikalle eikä asettaa heitä tai ketään muutakaan vaaraan. Auta siis auttajia ja kulje onnettomuuspaikan ohi mahdollisimman jouhevasti turhia pällistelemättä, kannustaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Mari Voutilainen.
Jos onnettomuuspaikalle saapuu ensimmäisenä, on jokaisen velvollisuus pysähtyä auttamaan. On kuitenkin syytä huolehtia myös omasta turvallisuudesta pysäyttämällä auto turvalliseen paikkaan ja pukeutumalla esimerkiksi heijastinliiviin, jollaisen pitäisi kuulua joka auton varustukseen.
–Ensin tulee selvittää, onko onnettomuuspaikalla loukkaantuneita, ja auttaa heitä. Tämän jälkeen on hälytettävä apua ja varoitettava muita liikkujia käytössä olevin keinoin, eli ainakin hätävilkuilla ja riittävän etäälle asetetulla varoituskolmiolla, kertaa Voutilainen.

Jätä onnettomuuspaikan kuvaaminen

Älypuhelimien yleistymisen ikävä lieveilmiö on viime vuosien aikana ollut se, että ohikulkijat hidastavat tai jopa pysähtyvät kuvatakseen onnettomuuspaikkaa. Tällainen toiminta on omiaan vaarantamaan liikenneturvallisuutta entisestään.
–Liikenneturvallisuuden lisäksi kyse on myös hienovaraisuudesta ja yleisestä kohteliaisuudesta – kuvaaminen pitää jättää tekemättä jo onnettomuuden osallisten ja heidän omaistensa vuoksi. Joku roti, vaikka uteliaisuus luonnollista onkin, sanoo Voutilainen.
Mahdollisia onnettomuustilanteita varten kannattaa ennakoida ja ladata puhelimeen 112 Suomi -sovellus. Se nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa ilmoittamalla hätäkeskukselle tarkan sijaintitiedon automaattisesti. Sovelluksesta löytyy nyt myös vaaratiedotteiden vastaanotto-ominaisuus.

Muista ainakin nämä:
-Ohita onnettomuuspaikka sujuvasti, mutta riittävän alhaisella nopeudella.
-Unohda kuvaaminen ja auta näin auttajia tekemään työnsä.
-Jos olet ensimmäisenä paikalla, muista pyhä kolminaisuus:
-Auta loukkaantuneita.
-Hälytä apua numerosta 112.
-Varoita muita.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta LIIKENNE

 • LIIKENNE

  Talvirenkaiden aika alkaa

  Kirjoittanut

  Talvirenkaiden käyttöpakko alkaa marraskuun alussa, mutta monin paikoin talvirenkaita tarvitaan jo nyt. Renkaiden kausivaihdon yhteydessä on...

 • LIIKENNE

  Renkaiden kunnosta otetaan selvää

  Kirjoittanut

  Koko maan kattava Rengasratsia-turvallisuustapahtuma selvittää jälleen, minkälaisilla renkailla Suomen teillä liikutaan. Rengasratsia on Autonrengasliiton, Poliisin ja...

 • LIIKENNE

  Pyöräilijän turvallinen tienylitys

  Kirjoittanut

  Milloin autoilijan on väistettävä pyöräilijää? Entä milloin pyöräilijä väistää? Väistämissäännöt herättävät paljon keskustelua, joten Liikenneturva kertaa...

 • LIIKENNE

  Kuljeta koiraa turvallisesti

  Kirjoittanut

  Liikenneturva ja Itä-Suomen pelastuslaitokset muistuttavat, että koira matkustaa autossa turvallisimmin sille sopivassa turvalaitteessa. On myös hyvä...

 • LIIKENNE

  Huomioi nuoret mopoilijat tien päällä

  Kirjoittanut

  Mopokausi on taas täydessä käynnissä. Liikenneturva muistuttaa, että muiden tielläliikkujien on otettava mopoilijat huomioon omassa toiminnassaan....

Ylös