Seuraa meitä

Enterovirusta liikkeellä Suomessa tavanomaista enemmän

TERVEYS

Enterovirusta liikkeellä Suomessa tavanomaista enemmän

Tartuntatautirekisteriin ilmoitettujen enterovirustapausten määrä on alkanut lisääntyä tänä vuonna tavanomaista aiemmin. Suurin osa tapauksista on lieväoireisia, mutta lapsipotilaita on joutunut hengenahdistusoireiden vuoksi myös sairaalahoitoon.

Viime vuonna laboratoriovarmistettuja enterovirustapauksia ilmoitettiin tartuntatautirekisteriin 243. Tänä vuonna tapauksia on ollut 217, ja määrän odotetaan vielä kasvavan, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Enterovirusinfektiot ovat yleensä lieväoireisia ja paranevat itsestään 1–2 viikon kuluessa. Vakavampia taudinkuvia esiintyy kuitenkin vuosittain.

Lasten kiusana

Enterovirukset aiheuttavat oireita useimmiten lapsilla, mutta myös nuoret ja aikuiset voivat saada tartunnan ja oireisen infektion.
Hengitystieinfektioiden, vatsaoireiden ja varsinaisen enterorokon lisäksi enterovirukset voivat aiheuttaa harvinaisempina tautimuotoina sydänlihastulehdusta ja aivokalvontulehdusta, jonka tavallisimmat oireet ovat kuume, päänsärky ja niskajäykkyys.
Enterovirukset tarttuvat ulosteesta käsiin ja käsistä suuhun tai pisaratartuntana. Tehokkain tapa estää tartuntoja on huolellinen käsihygienia, johon kuuluu käsien pesu saippualla ja runsaalla vedellä.
Enterovirukset ovat hyvin yleisiä, ja saman kauden aikana voi väestössä kiertää jopa kymmeniä erilaisia virustyyppejä, joiden aiheuttama taudinkuva vaihtelee. Kerran sairastettu tauti suojaa sairastumiselta saman virusalatyypin aiheuttamaan infektioon, mutta myöhemmin voi sairastua toisen alatyypin aiheuttamaan infektioon.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta TERVEYS

Ylös